SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Arrel de la web > Activitats SBM-XEIX > Activitats finalitzades > XXI Olimpíada Matemàtica Nacional 2n ESO > Notícies > OMNIB2010: la jornada final

OMNIB2010: la jornada final

dilluns 28 de juny de 2010, per  Josep L. Pol i Llompart

I ha arribat el darrer dia.

JPEG - 260 kB

La primera activitat, ben puntual, a les 10:00 hores, marca de la casa, una mirada matemàtica a la Catedral de Mallorca. Començant pel traçat dels diferents tipus d’arcada.

JPEG - 214.1 kB

Ben aviat els participants hi posen les mans i construeixen un model per a l’arc catenari i un model per al de mig punt.

JPEG - 214.1 kB

La teoria diu que el catenari es sustenta a si mateix mentre que el de mig punt necessita de contraforts, encara que siguin digitals.

JPEG - 211.4 kB

En absència dels contraforts, que transmeten la seva estabilitat a través dels arcs botarells, l’arc s’esbutza i cau.

JPEG - 243.3 kB

La capella del Santíssim, obra de l’artista felanitxer Miquel Barceló, és també objecte de la càbala matemàtica. El 153 és un número ben especial. N’Ana Belén ens ho conta.

JPEG - 256.2 kB

Un detall de la banda marina del gran retaule de ceràmica.

JPEG - 230.4 kB

I és el torn de Dani Ruiz, un entusiasta de la llum i de tot allò que afecta La Seu.

JPEG - 226.4 kB

Bellesa gòtica en estat pur a l’Oculus Maior, la rosassa de Llevant. 11,40 m de diàmetre interior, un dels més grans d’Europa.

JPEG - 192.2 kB

La rosassa de Ponent.

JPEG - 224.3 kB

I arriba l’acte de cloenda. El parlament de les Illes Balears en la seva presidenta la molt Honorable Sra. Aina Rado i Ferrando ens dóna la benvinguda destacant el mèrit de tots els participants pel fet d’haver arribat a la final.

JPEG - 189 kB

Antònia Martorell és el cap visible -la coordinadora- de tot un equip de gent que frega les trenta persones. Fa menció, una per una, de totes les administracions i empreses que han fet possible la realització d’aquest projecte i acaba en el terreny poètic on sense cap dubte habiten també les matemàtiques.

JPEG - 177.1 kB

Dos alumnes, Lorena Franco i Ignacio Calvet, en representació dels seixanta, ens confirmen les bones sensacions viscudes.

JPEG - 180.9 kB

La coordinadora d’Andalusia, Ana Belén Heredia, i el coordinador del País Valencià, Francisco Fernández-Arévalo, glosen ben alegres l’experiència viscuda.

JPEG - 167.9 kB

I després és el torn del company de Galícia, José Manuel Sánchez, que pren el relleu amb la vista posada en el 2011.

JPEG - 204.7 kB

És hora de fer efectius els premis per a tots els participants. Una calculadora gràfica gentilesa de CASIO, un dispositiu de memòria USB amb tots els documents de l’Olimpíada i amb les fotografies i un diploma acreditatiu.

JPEG - 210.4 kB
JPEG - 205.3 kB
JPEG - 218.9 kB
JPEG - 195.1 kB

Tanca l’acte el president de l’SBM-XEIX tot encoratjant els participants a seguir en aquest apassionant viatge del coneixement i agraint-los el plaer de haver-los pogut acompanyar durant aquests dies.

JPEG - 224.8 kB

Finalment la foto de família...

JPEG - 211.1 kB

... i sense pausa, la investigació continua...

Moltes gràcies a tots!

Més fotos

Respondre a aquest article