SBM-XEIX Societat Catalana de Matemàtiques
Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica

Proves Cangur 2024

Illes Balears
25a edició: 21 de març de 2024

Inici > Activitats SBM-XEIX > Proves Cangur > Edicions anteriors > 12a edició: 2011 > Reunió Internacional del Cangur 2011

Reunió Internacional del Cangur 2011

diumenge 31 d’octubre de 2010, per  Miquel Àngel Amengual

El passats dies 13, 14 i 15 d’octubre tingué lloc a Tbilisi (Geòrgia) la reunió anual de preparació de les Proves Cangur 2011.

Des del primer moment, els grups de treballs per nivells pogueren obtenir resultat, gràcies al fantàstic treball previ en l’entorn virtual a l’efecte, que va permetre reduir amb bon criteri els 3100 problemes inicialment proposats.

Després de les sessions, amb la selecció ja feta, s’estudien els problemes un a un, ajustant el ventall de respostes, millorant els gràfics i estudiant la bellesa de les solucions. S’han d’eliminar també possibles ambigüitats, a punt tot per a la traducció, on queden definitivament determinats.

Superant les qüestions organitzatives, es pogué concloure la selecció de manera completament satisfactòria. 50 països podran gaudir-ne el proper 17 de març.

L’assembla general aprovà l’ingrés com a membre provisionals de Colòmbia, Costa d’Ivori, Indonèsia i Tunísia, augmentant el llistat dels 46 membres actuals. Durant l’Assemblea es lliurà un diploma a la finesa Maia Salmela, en reconeixement de la seva tasca.

La ciutat acollidora (Tbilisi, თბილისი, en georgià "Càlida primavera") és una ciutat fluvial, estesa a ambdues voreres del riu Mtvari, milionària en habitants mostra el seu passat només amb una mirada. L’antiga fortalesa domina l’assentament originari, on hi ha esglésies, sinagoga i mesquita pràcticament al mateix carrer. Arrasada pels mongols de Tamerlà i dominada per perses i turcs, ha sabut mantenir una cultura i una llengua pròpies, alfabet inclòs, citada pels romans i del que es conserven palimpsests del segle V. Veneradors de Sant Jordi, fou el límit oriental del cristianisme, el que dugué a demanar el protectorat rus al segle XVIII, sota el qual estigueren fins la Revolució de 1917, en la que participaren a través del seu més prominent paisà: Iosif Stalin. Actualment, aquest personatge és rebutjat pels georgians, excepte a la seva ciutat natal, Gori, on funciona un museu dedicat a la seva vida. Als voltants de Gori, es poden veure uns camps de refugiats (dignes, això sí) dels recents conflictes territorials.

cases_Tbilisi pont_modern_Tbilisi

Geòrgia, antiga Còlquide, el país del toís d’or, Ibèria oriental del romans i pas de la ruta de la seda, és actualment un paradís pels fumadors, de gent acollidora i gastronomia interessant, que compta amb una important producció vitivinícola i més de 150 classes de raïm diferents. És un exemple de com poden romandre llengua i cultura pròpies en unes terres de pas, frontera d’imperis i objecte d’invasions, repressions brutals i deportaments. I és que, diuen ells, Sant Jordi els protegeix.

catalans_a_Tbilisi

Respondre a aquest article