SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Recordant Bach

Recordant Bach

dissabte 28 de juliol de 2012, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Estadística Aritmètica Símbols Càlcul Música

Sentir sonar un orgue històric com el de la basílica de Sant Francesc de Palma de les mans (i peus) del seu titular, Arnau Reynés, és sempre un luxe, quant i més si el que sona és de Bach. La relació del mestre de Leipzig amb les matemàtiques ha esdevingut un tema gairebé mitològic. Segurament hi té molt a veure la tremenda productivitat de Bach. És tan gran, que és un camp adobat per cercadors de esotèriques relacions entre música i nombres. Trobar ordres musicals en l’obra de Bach que traduïts a nombres tenguin algun sentit, és tan fàcil com trobar el teu nom en algun tram decimal del nombre d’or si el que vols afirmar és que ets perfecte. Probabilitat u. Llevat d’alguns estudiosos que es prenen el tema seriosament, trobareu afirmacions copiades d’algú que ha interpretat el que havia migllegit en una pàgina d’internet...

Però és cert, hi ha evidències inqüestionables. Mirant un fòrum de discussió divertidíssim trob que "Bach morí tal dia com avui, un 28 de juliol de 1750. 28 del 7, és a dir, 28 per 7, que és el mateix que 14x14. I clar, tothom sap que en guematria, l’art cabalístic de posar nombres a les lletres, B+A+C+H sumen catorze! Però clar, d’això de triar el dia de la teva mort se’n diu suïcidi." Si fos així, podria haver esperat un anyet i així el 1751 sumaria també catorze (1+7+5+1).

Clar que si un mira el dia de naixement, que difícilment pogué triar, resulta que fou el 21 de març de 1685. I clar, 21 del 3, 213, o sigui, BAC (ja ho sé, falta la H però tanmateix no sona i en Joan Sebastià era músic). Per tant, se demostra que fou un home escollit per Déu. Ara el problema és esbrinar quin Déu, perquè resulta que a l’Alemanya luterana, el canvi del calendari julià al gregorià esdevingué en vida de Bach, l’any 1700, i si prenem el seu dia de naixement en el calendari vigent, el gregorià, el seu natalici seria el 31 de març d’aquell mateix any i la cosa ja no funcionaria tan bé. Res, que Déu ha de ser protestant per força. Cosa que està bé saber en els temps de crisis que ens ha tocat viure.

Respondre a aquest article