SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Qui som?

Qui som?

Darrer afegit : 6 de març de 2021.

La Societat Balear de Matemàtiques és una associació creada a l’any 2005, amb els objectius bàsics següents:

  1. Contribuir a la promoció i divulgació del coneixement de les matemàtiques en tots els estaments de la societat de les Illes Balears.
  2. Contribuir a millorar tots els aspectes que incideixen en l’ensenyament de les matemàtiques, tant en l’àmbit educatiu com en qualsevol altre àmbit fora de l’entorn escolar o acadèmic.

En aquesta secció trobareu tot allò necessari per saber més de nosaltres, així com detalls de l’associació.

Articles d’aquesta secció

  • Abril al calendari SBM-XEIX

    Dins Qui som?
    4 d’abril de 2016, per SBM-XEIX

    La llegenda dels escacs
    Conta la llegenda (almanco des de 1256) que el rei indi Shirham va quedar tan content del joc dels escacs que va prometre al seu inventor, el gran visir Sissa ben Dahir, qualsevol recompensa que pogués demanar. Aquest li digué que es conformava amb un gra de blat per la primera casella, dos per la segona, quatre per la tercera, vuit per la quarta... i així fins la 64a. El rei se sorprengué per tan modesta petició fins que els seus savis li explicaren que, per sumar les (...)

  • Març al calendari SBM-XEIX

    Dins Qui som?
    10 de març de 2016, per SBM-XEIX

    El triangle de Pascal, també anomenat triangle de Tartaglia, és una manera astuta de representar i poder trobar fàcilment els coeficients del binomi de Newton. Però aquest triangle, aparentment inofensiu, amaga una gran quantitat de propietats meravelloses. En ell hi ha continguda la successió de Fibonacci a través de la suma de certes diagonals. Hi trobam també un fractal triangular en unir els nombres parells contigus... i, per descomptat, la suma de tots els elements d’una mateixa fila, és una (...)

  • Ja som més de 200

    Dins Qui som?
    9 de gener de 2016, per SBM-XEIX

    En un article de fa anys ens alegràvem d’haver superat el 100 en nombre de socis. 10 anys després de la fundació de l’SBM-XEIX, hem passat la barrera dels 200, concretament 202 socis i sòcies en actiu.
    Tot i que l’activitat de la Societat sempre s’ha caracteritzat per intentar arribar a tothom, per fer que el gaudi de les matemàtiques sigui un bé comú, aquests suport directe ens alegra i ens anima a continuar la tasca per millorar l’ensenyament i la divulgació del coneixement matemàtic.
    Del 202 (...)

  • Febrer al calendari SBM-XEIX

    Dins Qui som?
    1 de febrer de 2015, per SBM-XEIX

    Nombres triangulars
    Anomenam nombres triangulars aquells nombres que es poden obtenir sumant el naturals consecutius de d’1 fins a n. Així, són triangulars 1, 3 (1+2), 6 (1+2+3), 10 (1+2+3+4)... Els nombres triangulars es poden obtenir mitjançant la fórmula t = n(n+1)/2
    El nombre 10 era la Tetraktys grega i es considera el símbol místic dels pitagòrics. En els textos religiosos és habitual emprar els nombres triangulars per associar-los a l’acció divina.
    Preguntes:
    Sant Joan evangelista diu al (...)

  • Gener al calendari SBM-XEIX

    Dins Qui som?
    1 de gener de 2015, per SBM-XEIX

    Flexàgons
    Aquestes interessants figures descobertes per Arthur H. Stone el 1939 a Princeton, tenen la propietat d’anar mostrant cares diferents de manera cíclica. Els triflexàgons tres, sis els hexaflexàgons.
    Gran part del seu èxit es deu a la divulgació que en feu Martin Gardner (ara tendria 100 anys) en el seu article del Scientific American el desembre de 1956.
    Propostes
    Imprimiu i muntau el triflexàgon que hi ha al nostre web.
    Cercau informació per a construir l’hexaflexàgon del que (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20