SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar l’oïda matemàtica

Cultivar l’oïda matemàtica

Darrer afegit : 27 de febrer de 2010.

Aquesta secció, germana de la mirada matemàtica, pretén recollir aquelles dites, refranys o expressions que la tradició oral ha conservat a les Illes Balears fent ús de les matemàtiques o del seu llenguatge (mesura, aritmètica, geometria...). És oberta a tothom i, per participar-hi, només cal enviar un correu a dites@xeix.org. Animau-vos a participar!

Articles d’aquesta secció

 • Set almuds no fan barcella

  14 d’octubre de 2009, per Josep L. Pol i Llompart

  Significat: ho diuen d’una cosa que ret poc (Alcover-Moll, DCVB), ja que una barcella té una equivalència real de sis almuds.
  Exemple: Collir safrà? Però si d’aquestes floretes set almuds no fan barcella!
  Observacions: l’almud és una mesura tradicional de volum, normalment aplicada a gra, olives, caragols..., que equival a 1,95 dm. La barcella és una altra mesura de la mateixa família, sis vegades més gran en volum. El sis és un múltiple comú en les mesures tradicionals. Així tenim que sis barcelles (...)

 • Cultivar l’oïda matemàtica

  13 d’octubre de 2009, per SBM-XEIX

  Un grupet de socis han posat en marxa una nova secció a la nostra web que es diu: Cultivar l’oïda matemàtica
  Com bé podeu suposar, aquesta secció és germana de la de fotografia, però amb la particularitat que es fixarà en totes aquelles dites, refranys, expressions... que en la nostra llengua fan referència, contenen, o citen algun element relacionat amb les matemàtiques.
  El logo l’ha dissenyat el nostre creatiu Jaume Perelló i cada entrada tindrà un arxiu adjunt sonor, de manera que es pugui (...)

0 | 5