Inici > Jornades, cursos i concursos > Seminari mixt de la FESPM sobre l’ús de la calculadora a l’aula de (...)
Seminari mixt de la FESPM sobre l’ús de la calculadora a l’aula de matemàtiques
dijous 14 de gener de 2016, per
A finals del passat octubre es celebrà a Sevilla una nou seminari mixt de la FESPM sobre l’ús de les calculadores a l’ensenyament i aprenentatge de matemàtiques.
Va comptar amb la presència dels representants habituals d’educació secundària d’altres edicions i resultaren unes jornades més semblants a un simposi que el típic seminari de les darreres convocatòries de la FESPM, donada l’experiència dels participants i del caràcter desenvolupador que tingueren.
En l’edició anterior de Barcelona, es presentaren la nova sèrie de màquines adaptades al nostre mercat (la sèrie Iberia), amb portuguès, espanyol i català com l’idioma d’interfície a triar per l’usuari, i ara tocava desenvolupar material didàctic. De tots els materials presentats, en teniu una mostra al final d’aquest article.
Un dels aspectes més tractats al seminari fóu els dels codis QR de les fx-530/991 SP X. Aquests codis, generats a partir de les dades de la taula de la calculadora, obri una finestra totalment novedosa en aquest món de les calculadores. A més de dotar la calculadora científica de prestacions gràfiques, permet definir un principi d’aula virtual on els alumnes poden presentar els seus càlculs, veure els altres, combinar dades i que serà objecte, sens dubte, de refinament i ampliació segon les demandes dels professors i de l’ús que es faci.
Des de la divisió educativa de CASIO, ens informaren que les vendes de la nova sèrie de científiques Classwiz va força bé i també que la descàrrega d’emuladors per a l’ordinador és especialment nombrosa, superant fins i tot les executades des d’Alemania, lo qual és molt significatiu per saber el gran interès que hi ha.
No obstant, la passada sèrie, les fx-82 MS, continuen venent-se a bon ritme i de ben segur que continuarà ajudant els estudiants en el seu aprenentatge. Aquestes màquines han definit un estàndard durant vàries generacions, continuaran sent útils durant molt de temps i és una bona notícia també per les noves calculadores, que parteixen del seu sistema operatiu bàsic, aplanant el camí per aprofitar més fàcilment les prestacions de les Classwiz.
També es tractà el tema de les facultats de Magisteri, que no es pot ignorar ni oblidar en els objectius a assolir, així com la formació de professorat en la sèrie Classwiz. Des de la SAEM-Thales ja s’han efectuat accions formatives a Andalusia i prest s’oferiran també a Catalunya i a les nostres Illes. Per noltros ja està preparada la convocatòria d’un curs de formació sobre aquestes noves calculadores científiques des de la direcció general de formació de professorat.
Així es com des de la Federació i a travès de les Societats de Matemàtiques es va preparant el terreny perquè els professors utilitzin de forma efectiva les calculadores científiques i es vagin elaborant nous materials didàctics, per a continuar treient profit d’elles, tant en les noves prestacions com en les de sempre.
(Fotos: Maite Navarro)
Arxius adjunts:
Reducción al 1er cuadrante
El coche con teclas
Sucesiones. El número e
Ecuaciones exponenciales
Matrices en Selectividad
A la mateixa secció
- Xerrada “Pensament computacional a l’aula de Matemàtiques”
- Curs de postgrau: "Matemàtiques de l’Educació Primària", 2022-2023
- Curs de postgrau: "Matemàtiques de l’Educació Primària", 2021-2022
- Curs de postgrau: "Matemàtiques de l’Educació Primària", 2020-2021
- C2EM 2020: format i dades definitives
- Curs "El GeoGebra a l’educació secundària" al CEP de Manacor
- Competició Estadística Europea (ESC) - 2019-2020
- Jornada Conjunta 2019
- Curs de postgrau: "Matemàtiques de l’Educació Primària", 2019-2020
- 19JAEM: Un Atlántico que Suma