L’atzar és la mesura de la nostra ignorància (Henry Poincaré)

El dia a dia

3r dia: Albufera i Planetari

divendres 3 d’octubre de 2008

Avui (3-10-2008) les previsions meteorològiques (basades en models numèrics) no s’equivocaren i la pluja feu acte de presència per demostrar que a Mallorca no tot és sol i platja.

Un dia ben cru però que no fou obstacle perquè na Gero i en Gaspar, els monitors del Parc Natural de s’Albufera (el primer que es va crear a les Illes Balears ara fa 20 anys) ens guiassin entre canyet i aguaits explicant la complexitat i riquesa d’aquest hàbitat tan especial i singular.

Des d’un dels aguaits, poguérem contemplar una arpella (Circus aeruginosus), un bec d’alena (Recurvirostra avosetta), algunes fotges (Fulica atra), avisadors (Himantopus himantopus) i colls blaus (Anas platyrhynchos), entre d’altres aucells.

El dinar el férem al CP s’Hort des Fassers on ens obsequiaren de darreria amb un anfós a la mallorquina realment exquisit.

L’horabaixa ens reberen a l’observatori de Costitx, el Mallorca Planetarium. Na Teresa ens explicà bastant a fons el funcionament d’un planetari i poguérem fer un breu repàs a la història mitològica del cel i de la seva lectura a través dels planisferis.

Després en Joan ens va fer una excel·lent visita comentada de la millor -segurament- exposició permanent sobre meteorits que hi ha actualment a Espanya. Amb ell esbrinàrem com podem saber si un meteorit és de Mart o d’una altra banda, per exemple.

Finalment, les cúpules d’observació foren el darrer punt de trobada on poguérem contemplar s’aprop un telescopi (de refracció-reflexió) i des d’on Teresa Sánchez ens va explicar com s’havia donat el nom de Rafel Nadal a un asteroid que s’havia descobert molt recentment.

Respondre a aquest article