El llibre de la naturalesa està escrit en el llenguatge de les matemàtiques (Galileo Galilei)

El dia a dia

Darrer dia RRCC’09

dissabte 3 d’octubre de 2009

Avui (3/10/2009) ha estat el darrer dia d’activitat d’aquest primer grup 2009 dins el programa de Rutes Científiques. El temps, tal i com indicaven els models numèrics de la previsió meteorològica, ha estat bo i ha lluït un bon sol.

El matí l’hem aprofitat per anar al Parc Natural de sa Dragonera. Es tracta d’una illa singular a l’extrem occidental de la serra de Tramuntana, important tant pels seus valors naturals com històrics.

Per fer la visita, els monitors del Parc ens han dividit en tres grups i hem fet l’itinerari del far de Tramuntana, sempre sobre la mirada del vell far de na Pòpia, que no arribà a entrar en funcionament.

Entre d’altres espècies vegetals que ens han acompanyat durant aquests dies de natura a Mallorca, avui hem tengut la sort de veure florir el narcís de tardor (Narcissus serotinus). També hem pogut sentir i veure un falcó marí (Falco eleonorae) que es barallava amb un esparver (Hieraaetus pennatus).

El destí final de la passejada era el far de Tramuntana, construït ara fa 99 anys, de d’on hem tengut la gran fortuna de veure un grup de dofins mulars (Tursiops truncatus).

L’horabaixa l’hem dedicat a estudiar el Castell de Bellver de Palma des d’una perspectiva matemàtica. Una de les activitats que hem fet ha estat la de mesurar l’alçada de la torre de l’homenatge a través del métode del matemàtic xinès Liu Hui, que és en realitat una aplicació del Teorema de Thales.

La curiosa i original estructura cilíndrica del buc del castell ens ha permès parlar d’optimitzacions i derivades i descobrir que la forma circular és aquella que permet un pati d’armes més gran amb el mínim de material.

I no podia faltar la foto de família final. Demà diumenge, cada grup tornarà a la seva terra i continuaran amb els estudis formals de batxillerat. Bona sort!

Respondre a aquest article