L’atzar és la mesura de la nostra ignorància (Henry Poincaré)

El dia a dia

Les rutes visiten es Parc, Sóller i Bellver

divendres 9 d’octubre de 2009

El dia 9.10.2009 les Rutes Científiques seguiren el seu camí, amb ganes d’aprendre i descobrir nous indrets a Mallorca de la mà de la ciència.

De bon matí la ruta marcava una visita al Parc de Tecnologies Ambientals, es Parc. En aquest centre, un dels educadors de Mallorca Recicla, Toni, parlà de la problemàtica dels residus a Mallorca. Les dades mostrades foren aclaparadores: durant els darrers anys la quantitat de residus produïts a Mallorca s’acosta a les 800.000 tones per any. Això, traduït per persona i dia fan una quantitat de 2,4 kg per persona i dia. En Toni també explicà la solució donada a Mallorca i la necessitat de reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar. Després, en un viatge en tren elèctric, es pogueren veure les instal·lacions on es tracten una part d’aquests residus.

Després de la visita a es Parc, el grup partí cap a Sóller. Els al·lots i al·lotes dinaren al CP Es Puig i després ens dirigírem al Museu Balear de Ciències Naturals i al Jardí Botànic.

Al Jardí Botànic na Maria Antònia ens mostrà una part de la col·lecció del Jardí Botànic: vegetació de ribera, de torrent, de litoral, de dunar, de bosc d’alzinar i de zones humides.

També ens acostàrem a l’Institut Botànic per veure el banc de germoplasma del Jardí, on es conserven les llavors de moltes espècies de les Illes Balears.

Una vegada acabada la visita al Jardí Botànic, ens acostàrem al Museu Balear de Ciències Naturals. N’Aina, educadora del Museu, ens guià per les sales, entrant en detall de tot allò exposat. La darrera adquisició per part del museu és en Guillem, un esquelet de Myotragus Balearicus, espècie que s’extingí a les Balears ara farà uns 5000 anys, sembla que per la presència de l’home.

La visita es completà amb la sala on s’exposen una gran quantitat de fòssils de les Illes Balears (gairebé tots ells marins). També ens poguérem delectar veient els microfòssils que va catalogar Guillem Colom.

Prop de les 17 deixàrem el Museu per anar cap al Castell de Bellver, on intentàrem calcular l’alçària de la torre de l’homenatge amb el mètode de Liu Hui. També visitàrem el pati d’armes i poguérem visualitzar una Bella Vista diferent a la que degué veure Jaume II al segle XIV, quan va ordenar la seva construcció.

Sobre les 20 arribàrem a l’alberg on poguérem descansar d’un dia ple d’activitat científica.

Respondre a aquest article