RRCC2010-2: Albufera i planetari
dijous 7 d’octubre de 2010
El dia, ben tapat, començava amb la visita a l’Albufera, el primer Parc Natural creat a les Illes Balears l’any 1988. Travessam el pont dels anglesos que separa, a la zona dunar, l’albufera de la mar.
A la roca, el centre de recepció, en Gaspar, na Gero i en Josep divideixen el grup en tres parts per fer la visita més propera i fàcil.
Tot d’una, el gall fer (Porphyrio porphyrio) ens surt a camí per lluir els seus blaus elèctrics. El seu principal aliment és el canyet (Phragmites communis)
Amb l’ajut dels prismàtics que els monitors del parc ens deixen, podem observar amb tot detall aquest primer tresor dels canals.
Na Gero alliçona el seu grup a l’entrada del caminoi del bosquet de ribera.
El collar d’aquesta fotxa banyuda (Fulica cristata) ens indica que és un exemplar que prové de la reintroducció que es feu fa uns quants anys amb exemplars de València.
L’agró blanc (Egretta garcetta) és un dels animals més elegants de l’Albufera que empra el seu coll plegable com una vertadera molla per pescar.
A l’aguait Bishop I, la sort ens acompanya i podem veure gran diversitat d’espècies ornitològiques, entre elles, l’arpella (Circus aeruginosus) de la família de les rapinyaires.
Lluny, un agró gris (Ardea cinerea) ha aconseguit atrapar una anguila (Anguilla anguilla) que se disposa a ingerir.
Tornam pel bosquet de ribera compost principalment per exemplars joves d’oms (Ulmus minor). La grafiosi (un fongu) ha danyat de forma irreversible la població d’oms en tot Europa.
Des d’un altre aguait, contemplam aquest búfal introduït, vertader treballador del parc per mantenir les zones obertes, sobre el que cavalca un esplugabous (Bubulcus ibis).
Tot i la sequera, la tardor comença a fer la seva aparició.
Després d’un dinar exquisit al menjador de l’escola de s’Hort dels Fassers, arribam a l’Observatori Astronomic de Mallorca, prop del poble de Costitx. Vora el planetari, ens feim la foto de família de rigor.
A l’interior, podem contemplar una projecció full-dome sobre l’any 2009 aprofitant l’avinentesa dels aniversaris de Galileu i Darwin.
En Guillem és el nostre Cicerone en el camp de meteorits que estan exposats a l’OAM.
És un món apassionant.
Mi caaaaaaassssaaaaaaaaa!