No hi ha res repartit més equitativament en el món que la raó, tots estam convençuts de tenir-ne suficient (René Descartes)

El dia a dia

RRCC2010-2: RSU i Sóller

divendres 8 d’octubre de 2010

Dia 8 d’octubre de 2010. 10 del matí. Terme municipal de Bunyola, Palma i Marratxí: Parc de Tecnologies ambientals. Modernes instal·lacions per a les plantes de tractament de residus sòlids urbans (RSU).

Només arribar al hall ens sorprenen tot un seguit d’objectes que són reutilitzats i reconvertits en objectes quotidians, com aquests darreres d’un Seat Panda.

Aquesta roda de cable elèctric, ha quedat convertit en una acolorida butaca. Fustes, coixí i una mica d’imaginació.

La primera activitat guiada ha sigut una conferència per part de l’educador Toni que ens ha descobert un caramull de detalls sobre l’estat i el temps de descomposició de tota casta de residus.

En el museu de les joguines reciclades, alguns aprofiten el temps per desenvolupar estratègies de joc.

I finalment un monorail ens porta a fer una volta aèria per tot el complex de triatge i reciclatge.

No som conscients de tot el fems i plàstic que generam fins que no contemplam aquestes muntanyes que primerament s’han de compactar per poder ser processades i reciclades.

Compost, digestor, metà, metalls, plàstics, incineració... paraules que aquí estan a l’ordre del dia. Sembla que les Illes Balears són el primer lloc del món que hem aconseguit un vertit zero.

I arriba l’hora de dinar. Avui hem aprofitat que havíem de fer l’horabaixa per Sóller per anar a fer l’àpat al CP Es Puig de Sóller.

N’Aina és la nostra guia del Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller. Una entitat que se dedica a l’estudi i la conservació de la riquesa natural de les Illes, i que té un fons especialment important en paleontologia.

En aquest darrer aspecte, s’han de destacar els fragments ossis de més de 2000 exemplars de Myotragus, una cabra extinta que visqué a Mallorca fins a l’arribada de les persones prehistòriques.

El primer pis conté una petita mostra de la història natural de les diferents èpoques geològiques a través dels fòssils, tant dels trobats a Mallorca com en altres parts del món.

L’Halianassa cuvieri és un mamífer de la família dels manatís, que visqué a Mallorca quan el centre d’aquesta era un mar tropical.

L’altre activitat realitzada al camp de Can Prohom, la seu del Museu i del Jardí Botànic, ha estat la visita d’aquest darrer, guiats per la seva educadora na Maria Antònia.

A la pastera dels alzinars hi contemplam un estrany exemplar: es tracta de l’arbre de Júpiter, Lagerstroemia indica, espècie originària de la Xina que floreix a l’estiu. Aquest arbre ja era al jardí de la casa abans que aquest es convertís en Jardí Botànic.

Una altra planta sorprenent és el cirerer de Betlem (Ruscus aculeatus) que s’ha utilitzat molt a Mallorca per ornamentar els pessebres. Hem après que allò que pareixen fulles, en realitat són tiges aplanades.

I acabam l’activitat. El cansament de cinc dies ben rics d’activitat comença a aflorar, sempre amb bon humor.

Cal aprofitar la visita del poble de Sóller per recórrer els seus carrers, prendre un gelat, badar botigues, conèixer el seu tramvia...

Però això no acaba aquí. Vos esperam demà al castell de Bellver.

Crònica del dia posterior

Crònica del dia anterior

Respondre a aquest article