RRCC2010-2: de Palma a Artà
dimarts 5 d’octubre de 2010
Surt el sol d’un dimarts cristal·lí que il·lumina l’alberg. A dintre, tothom berena i es prepara per al primer dia d’activitat.
En Jesús, director de la fàbrica de vidres Gordiola, ens explica amb tot detall el procés artesà de la fabricació del vidre bufat.
És absolutament increïble com amb la pasta vítrea es poden crear tot tipus de peces: plats, tassons, gerros, fanals...
Amb un tros de vidre i, molts d’anys d’experiència, fer un cavall de Ciutadella és qüestió de 20 o 30 segons.
Al pis de dalt, a les sales del Museu, aprofitam per fer la primera fotografia de família. Ha acabat la primera visita i dins l’autocar aprofitarem per parlar una mica de la química del vidre.
Hem arribat a les coves d’Artà. Un túnel artificial ens dóna entrada a la primera gran sala. Un món subterrani ens espera.
Aprofitant la part més profunda de la cova, tan sols a 4 metres per sobre del nivell de la mar, podem gaudir d’un muntatge de llum i so anomenat l’Infern.
És l’espai de la imaginació. Una de les moltes formacions ens suggereix animals marins com ara els grumers. Una premonició?
La sortida per sobre d’un penya-segat vora la mar és espectacular.
En la seva escala, aprofitam per fer la segona foto de grup.
El dia ens acompanya i alguns aprofiten el temps lliure de després de dinar per gaudir del paisatge blau intens.
D’altres lloguen velomars i desafien els grumers. És hora de tornar cap a Ciutat.
La primera aturada és la Seu de Mallorca. L’edifici més emblemàtic de la Ciutat. Començat a construir sota el regnat de Jaume II és l’edifici més alt de Mallorca i tot un temple de la llum. Les matemàtiques ens ajuden a interpretar i descobrir característiques pròpies.
D’especial rellevància és el retaule del miracle de la multiplicació dels pans i dels peixos encarregat a l’artista de Felanitx Miquel Barceló.
Del nucli antic, seleccionam la visita als banys àrabs, pràcticament l’única resta que roman en peu de tres-cents anys de dominació musulmana. Aprofitam per parlar de sistemes de numeració.
L’espai enjardinat és una tradició ben viva en l’interior de les cases senyorials de Palma. És el cas del Banys àrabs que fan part de Can Fontirroig.
És hora de tornar a l’alberg per sopar i carregar bateries. Demà ens espera el Parc Nacional Maritimo-terrestre de Cabrera.