SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats finalitzades > Cicle Art i Ciència > L’herència de Pitàgores a la fundació ACA

L’herència de Pitàgores a la fundació ACA

dissabte 24 de novembre de 2007, per  SBM-XEIX

Divendres passat (23-11-2007) tingué lloc a Búger, a la seu de la fundació ACA, una vetlada que combinà la música i les matemàtiques. L’activitat, que també organitzava la nostra Societat, s’emmarca dins del cicle Art i Ciència que ha dut a terme la direcció general d’R+D+I de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears en ocasió de l’any espanyol de la ciència.

La primera intervenció fou a càrrec del Dr. Gràcia, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Xavier Gràcia és professor del Departament de Matemàtica Aplicada en aquesta universitat i és titular de l’assignatura de música i matemàtiques.

La conferència començà amb un breu repàs a les bases físiques i fisiològiques del fenomen del so, així com de la notació musical occidental bàsica. Poc a poc, s’anaren introduint els conceptes d’interval, escala, i armònics d’un so.

Així ens assabentàrem que els primers estudis una mica rellevants en aquest camp corresponen a Hemholtz durant la segona meitat del s. XIX (tot i que abans es pugui citar Galileu, Mersenne o el mateix Pitàgores). Finalment, Xavier explicà amb una mica més de detall la teoria de Plomp i Levelt de 1965.

A continuació, els assitents a l’acte poguérem gaudir d’un petit concert de jazz & crossover a càrrec del grup de Jesús Palazon qui feia sonar les ocarines que ell mateix construeix. Al piano hi hagué Gus Aguiló, Salvador Font a la bateria i Andrés Enrique al contrabaix.

L’acte serví així mateix de presentació del llibre i els dos CDs que el Govern Balear ha editat en ocasió d’aquest cicle i que foren enregistrats per Antoni Fernàndez i Miquel Llinàs a través del segell discogràfic ONA digital.

Volem agrair, finalment, les càlides atencions que sempre ens dispensa Antoni Caimari, president de la fundació ACA i el saborós àpat que ens dispensà l’aula gastronòmica de la fundació.

Respondre a aquest article