SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats finalitzades > Fira de la Ciència 2008 > Darrer dia Fira de la Ciència 2008

Darrer dia Fira de la Ciència 2008

dilluns 12 de maig de 2008, per  SBM-XEIX

Despusahir (10-5-2008) tingué lloc la clausura de l’edició 2008 de la fira de la Ciència a les Illes Balears, concretament al recinte firal d’Eivissa. En aquesta ocasió, el temps no ha acompanyat tot i que era una pluja ben necessària.

El dissabte la gent d’Eivissa s’animà a visitar la fira per comprovar de primera mà quines eren les propostes que els expositors portàvem aquesta vegada. Alguns visitants ens feren saber que havien vingut directament al nostre estand perquè encara recordaven que havien trobat molt interessant la proposata de 2006 en què parlàvem de les matemàtiques del Codi da Vinci.

En aquest darrer dia, descobrírem moltes coses interessants. Per exemple, que la gent d’Eivissa, quan està enfadada, també es "caga en Sineu", cosa que explicàvem en referència a la barcella reial però -evidentment- referit a Mallorca!

Que na Donata, eivissenca d’adopció nascuda a la Vall d’Aosta, utilitzava un curiós sistema per multiplicar dos nombres més grans o iguals que cinc i reduïr-la a una multiplicació de nombres més petits o iguals que cinc. Posava el que passava de cinc a cada mà, sumava els dits i multiplicava el resultat per deu, sumant la multiplicació dels dits que tenia plegats. (És molt senzill demostrar aquesta propietat!) A la imatge teniu la multiplicació de 6x7 =

En l’apartat de dites, ens en regalaren una segona que diu: fa quatre braces d’espatlles, en referència a algú molt corpulent.

I quant al nom, en aquesta ocasió, el llançament total del dau dodecaèdric arrià el nom de Tomàs. Curiosament, la primera espelma que s’havia apagat fou la d’aquest nom. A les 20:30 hores, amb l’estand completament desmuntat, només quedaven enceses amb un tros de ble ben petit, els noms de Felip i Judes Tadeu.

Només queda agrair a la Direcció General d’R+D+I de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació l’organització i els esforços que cada any fan possible aquesta trobada científica.

Fins l’any que ve!

Respondre a aquest article