SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats finalitzades > XXI Olimpíada Matemàtica Nacional 2n ESO > Notícies > OMNIB2010: segon dia

OMNIB2010: segon dia

divendres 25 de juny de 2010, per  Josep L. Pol i Llompart

Dia 25 de juny, però la màgia de Sant Joan encara ens acompanya. El 12 és un bon nombre, nombre antic, de sumeris i babilonis. Prenem el desdejuni i ens preparam per un dia d’activitat completa

A la Universitat de les Illes Balears la magnífica rectora Sra. Montserrat Casas, el director General d’Innovació i Formació del Professorat Sr. Miquel Perelló i el cap del Departament de Matemàtiques i Informàtica Sr. Arnau Mir ens donen la benvinguda i oficien l’acte oficial d’inauguració. Ens acompanyen també la Directora General de Política Lingüística Sra. Margalida Tous, el Director General de Joventud Sr. Joan Ferrà, el cap d’estudis del Grau de Matemàtiques, Sr. Rafael Prohens, el Director d’Educació i Joves de la Caixa de Balears Sa Nostra, Sr. Miquel Pasqual, i el president de la Fundació Tren de Sóller Sr. Óscar Mayol.

La prova individual presenta enguany alguns canvis de format i, fins i tot la TVE, ho vol conèixer bé de primera mà.

Ara tenim una hora i mitja per davant per contestar deu preguntes de dificultat variable. Les respostes s’han d’introduir a l’ordinador.

Les respostes flash s’han d’introduir ràpidament. Un color per a cada una de les 5 preguntes.

Després de la prova individual el departament de Matemàtiques de la UIB ofereix als alumnes dos actes simbòlics. Per una part, un jove equip informàtic presenta les aplicacions que estan desenvolupant per ajudar a persones discapacitades a comunicar-se amb l’ordinador.

La Doctora Catalina Sbert, de l’equip d’investigació en imatges, explica breument en què consiteix la tasca del seu grup. Un grup de coordinació segueix amb molt d’interès les explicacions.

Mentre tant, al laboratori d’informàtica tothom segueix amb atenció i alguns proven d’experimentar amb aquests magnífics simuladors.

I arriba l’hora de dinar per gentilesa de la UIB, al mateix edifici Jovellanos on fa tres hores es donava el sus a la Olimpíada.

En menys de mitja hora, els autocars ens deixen a Valldemossa i visitam la Cartoixa i el palau del rei Sanç.

En aquest palau, que habità el segon rei de la casa reial de Mallorca, fill de Jaume II i net de Jaume I el Conqueridor, tenim l’oportunitat d’assistir a una conferència- concert entorn dels preludis Op. 28 de Chopin. El compositor polonès passà l’hivern de 1839 a unes cel·les de la Cartoixa.

I encara ens queda temps per l’esbarjo. Les companyes de Madrid i d’Andorra fan cas de les recomanacions organolèptiques i tasten les famoses coques de patata de Can Molines de Valldemossa.

Finalment, el dia mor a Sant Marçal on la fosca blava és l’escenari del sopar, del partit de futbol del mundial de Sudàfrica (en el que l’equip espanyol guanyà Xile per 2-1) i dels canvis que la globalització ens ha portat. No hi poguérem trobar cap paradeta de la ceràmica que un temps no podia faltar per aquetes dates.

12 al·lotes, 24 preludis, 36 cadires cartoixanes, 48 al·lots, 60 participants...

Més fotografies

Respondre a aquest article