SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats finalitzades > XXI Olimpíada Matemàtica Nacional 2n ESO > Notícies > OMNIB2010: la jornada final

OMNIB2010: la jornada final

dilluns 28 de juny de 2010, per  Josep L. Pol i Llompart

I ha arribat el darrer dia.

La primera activitat, ben puntual, a les 10:00 hores, marca de la casa, una mirada matemàtica a la Catedral de Mallorca. Començant pel traçat dels diferents tipus d’arcada.

Ben aviat els participants hi posen les mans i construeixen un model per a l’arc catenari i un model per al de mig punt.

La teoria diu que el catenari es sustenta a si mateix mentre que el de mig punt necessita de contraforts, encara que siguin digitals.

En absència dels contraforts, que transmeten la seva estabilitat a través dels arcs botarells, l’arc s’esbutza i cau.

La capella del Santíssim, obra de l’artista felanitxer Miquel Barceló, és també objecte de la càbala matemàtica. El 153 és un número ben especial. N’Ana Belén ens ho conta.

Un detall de la banda marina del gran retaule de ceràmica.

I és el torn de Dani Ruiz, un entusiasta de la llum i de tot allò que afecta La Seu.

Bellesa gòtica en estat pur a l’Oculus Maior, la rosassa de Llevant. 11,40 m de diàmetre interior, un dels més grans d’Europa.

La rosassa de Ponent.

I arriba l’acte de cloenda. El parlament de les Illes Balears en la seva presidenta la molt Honorable Sra. Aina Rado i Ferrando ens dóna la benvinguda destacant el mèrit de tots els participants pel fet d’haver arribat a la final.

Antònia Martorell és el cap visible -la coordinadora- de tot un equip de gent que frega les trenta persones. Fa menció, una per una, de totes les administracions i empreses que han fet possible la realització d’aquest projecte i acaba en el terreny poètic on sense cap dubte habiten també les matemàtiques.

Dos alumnes, Lorena Franco i Ignacio Calvet, en representació dels seixanta, ens confirmen les bones sensacions viscudes.

La coordinadora d’Andalusia, Ana Belén Heredia, i el coordinador del País Valencià, Francisco Fernández-Arévalo, glosen ben alegres l’experiència viscuda.

I després és el torn del company de Galícia, José Manuel Sánchez, que pren el relleu amb la vista posada en el 2011.

És hora de fer efectius els premis per a tots els participants. Una calculadora gràfica gentilesa de CASIO, un dispositiu de memòria USB amb tots els documents de l’Olimpíada i amb les fotografies i un diploma acreditatiu.

Tanca l’acte el president de l’SBM-XEIX tot encoratjant els participants a seguir en aquest apassionant viatge del coneixement i agraint-los el plaer de haver-los pogut acompanyar durant aquests dies.

Finalment la foto de família...

... i sense pausa, la investigació continua...

Moltes gràcies a tots!

Més fotos

Respondre a aquest article