SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats finalitzades > XXI Olimpíada Matemàtica Nacional 2n ESO > Notícies > OMNIB2010: quart dia

OMNIB2010: quart dia

diumenge 27 de juny de 2010, per  Josep L. Pol i Llompart

Diumenge dia 27 de juny. Quart dia de campanya matemàtica. Dos autocars a vessar de gent amb ganes. El programa, atapeït com sempre.

Al portitxol de Sant Elm ens esperava la Margarita per portar-nos a l’illa de la Dragonera. Deu minuts de bona mar separen les dues illes.

Dalt, una gavina corsa (endèmica de Balears i Còrsega i Cerdenya) es pot distingir clarament per la coloració vermellenca del bec.

Arribam així a cala Lledó, desembarcam i ens posam a caminar, sota l’ombra inexistent del far de na Pòpia, el més elevat, a la recerca del meridià de París.

I, efectivament, poc abans d’arribar al cap de Tramuntana, trobam al terra una línia de pedra que ens avisa que estam travessant el meridià de París, la línia que antigament servia com origen horari a molts països europeus i que l’any 1799 ajudà l’Acadèmia de les Ciències francesa a definir el metre patró.

Captat per Dani, en Pep Lluís respon les preguntes d’alumnes interessats en la gesta del metre.

Estam a un Parc Natural, natura per tot arreu. La sargantana és l’emblema de l’illa. Una subespècie de la Podarcis lilfordii.

A la tornada, ens aturam vora el colomer i el que havia el principi de la fallida urbanització i aprofitam per fer una foto de família.

Ara toca embarcar i deixar a popa l’illa dels dragons.

"Quans surts per fer el viatge cap a Ítaca..."

Som altra vegada a Sant Elm. La intendència és fonamental i els coordinadors procuren que res no falti.

L’ombra del pi mediterrani (Pinus halepensis) ens aixopluga d’un sol de justícia.

L’Ajuntament de Palma ens obre les portes del Castell de Bellver, una magnífica fortalesa-palau que domina tota la badia i la Ciutat.

Es tracta d’un dels poquíssims castells de planta circular que hi ha en el món. Una figura eficient, en paraules d’un dels alumnes, que maximitza la superfície del pati d’armes per un perímetre de mur constant.

Reproduïm al terra el triangle de Reuleaux.

A la part superior, encara ens queden forces per orientar-nos i situar, en funció de l’eix de simetria, vuit ciutats emblemàtiques del món.

El regidor de Mobilitat i Seguretat de l’Ajuntament de Palma, l’Il·lustríssim Sr. José Francisco Hila, fa oficial la recepció per part de la corporació municipal.

L’obligada foto de família olímpica

Ara, seriosa, amb els coordinadors.

Ara "un poc informal".

Finalment, en Jaume Monreal ens desvetlla definitivament les solucions dels problemes de la prova individual.

Més fotos

Respondre a aquest article