SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats finalitzades > XXI Olimpíada Matemàtica Nacional 2n ESO > Presentació > Presentació OMNIB 2010

Presentació OMNIB 2010

dilluns 3 de maig de 2010, per  SBM-XEIX

(Para consultar en castellano todo lo referente a la Olimpiada Matemàtica Nacional 2010 podéis acudir a la web de la Federación Española FESPM)

Matemàtiques. La ciència més bàsica, més antiga i de més solera d’ençà que es practica el coneixement racional. Nadal Batle

Olimpíades. A partir del 776 aC, la ciutat d’Olímpia, - situada prop de la ciutat de Pisa, a la regió grega d’Èlida (Peloponnès), santuari consagrat als déus de l’Olimp, especialment a Zeus Olímpic - va acollir cada quatre anys uns jocs que barrejaven, en una celebració magna que ultrapassava l’àmbit esportiu, esport, religió, cultura, comerç i política...

Aquesta celebració era precedida per l’anomenada treva sagrada, anunciada durant l’estiu a tots els racons de Grècia per missatgers de la ciutat d’Elis, prop d’Olímpia. Amb aquesta treva, que primerament fou d’un mes i després va allargar-se fins a tres, cessaven les hostilitats (si n’hi havia, cosa freqüent) entre les ciutats gregues. La pau permetia als ciutadans de congregar-se a Olímpia, que esdevenia durant un quant temps la vera capital de l’Hèl·lade.

Del 24 al 28 de juny de 2010, Palma – ciutat també mediterrània, consagrada avui a uns nous déus – acull la XXI Olimpíada Matemàtica Nacional per a estudiants de 2n E.S.O.

Acabat un altre curs i amb la treva de les vacances d’estiu, els millors matematletes de les comunitat autònomes de l’estat i d’Andorra conviuran i competiran durant cinc dies.

A través de l’organització dels jocs atlètics sorgeixen amb nitidesa les característiques de l’esperit esportiu de l’atleta grec:
Els herois ho són no només pel seu vigor físic sinó també per la seva força psíquica i la seva enteresa.
El sentit de la competència entre semblances i iguals.
El rendiment de la competició.
La rivalitat noble, fugint de la humiliació del vençut per part del vencedor.

Amb la celebració dels Jocs Olímpics l’ideal de la noble competició arriba a la seva expressió màxima, i durant molts segles ajuda a forjar la fraternitat, la concòrdia i la pau en el món hel·lènic.

Amb aquest desitj de fraternitat, concòrdia i pau, l’Olimpíada Matemàtica Nacional intenta:

  • Fomentar entre els estudiants el gust per les Matemàtiques, així com presentar una visió complementària i més realista de la matemàtica que s’utilitza a l’aula.
  • Oferir als alumnes la possibilitat de gaudir amb la resolució de problemes matemàtics en què es requereix l’ús de diverses estratègies de pensament.
  • Contribuir a la millora de l’ensenyament i de l’aprenentatge de les Matemàtiques a l’escola donant suport a la innovació entre el professorat.
  • Fomentar l’esperit cooperatiu, i potenciar la participació en equip.
  • Afavorir les relacions d’amistat i coneixement entre joves de diverses Comunitats Autònomes.
  • Donar a conèixer a l’alumnat participant, així com al professorat acompanyant, les singularitats culturals, geogràfiques i humanes de les Illes Balears.

Sens dubte en la Mediterrània, i a Mallorca, es sintetitzen de forma brillant aquests objectius: història, cultura, ciència, llengua, amistat, coneixement..., ens porten directament a Llull. Ramon Llull va ser capaç de viatjar en missió al Magreb o a l’Orient Pròxim, empapar-se dels coneixements dels científics àrabs - com ara l’àlgebra -, discutir i polemitzar amb pensadors i polítics de les dues ribes mediterrànies.

Seguint l’esperit de Llull, la XXI Olimpíada Matemàtica Nacional pretén, a més del seu vesant competitiu, ser un espai de cultura: de la Universitat a la Seu, del Castell de Bellver a l’Observatori Astronòmic de Costitx, de Sa Dragonera a Valldemossa, de la vall de Sóller a Chopin,... de la salabror de l’aigua al dolç de les primeres figues flors.

Siau benvinguts a Mallorca!

Respondre a aquest article