SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Anàlisi del 20-N: dels vots als escons

Anàlisi del 20-N: dels vots als escons

dimarts 22 de novembre de 2011, per  Biel Frontera, Félix Rodríguez Díaz, SBM-XEIX

Data i hora: Divendres, 25 de novembre, a les 19 hores
Lloc: Aula 1, Centre de Cultura "SA NOSTRA" al carrer de la Concepció, 12, Palma.

Al taller, conduit per Biel Frontera i Félix Rodríguez, s’aclariran diversos termes que de vegades es confonen o no es sap exactament què volen dir com, per exemple, abstenció, els diferents tipus de vot (nul, vàlid, en blanc i a candidatura) o les circumscripcions. Es veurà com es divideix el territori nacional pel recompte de vots i com s’assignen els escons a cada circumscripció. Posteriorment, s’analitzarà de quina manera es tradueixen els vots obtinguts per cada partit polític en els escons que els hi correspon segons el sistema electoral actual. Es tractaran així dos mètodes de repartiment proporcional: els que utilitzen un sistema de resta major (com el mètode de Hare) i els sistemes de divisors (com el mètode d’Hondt).

Una qüestió interessant que també s’analitzarà és la proporcionalitat dels escons respecte als vots resultant d’aplicar el nostre sistema electoral. Es plantejaran algunes alternatives possibles tant a qüestions com el repartiment en circumscripcions com als mètodes emprats als repartiments d’escons (mètode de Saint-Laguë o Webster) i es mostrarà com variaria el resultat de les eleccions, de forma hipotètica, en cas d’aplicar-les.

És una activitat oberta i dirigida a totes les persones interessades en entendre una mica millor com funciona el nostre sistema electoral. Quant als coneixements per entendre i poder seguir el taller només són necessàries les quatre operacions bàsiques (suma, resta, multiplicació i divisió), els percentatges i les ganes de participar i aprendre.

Respondre a aquest article