SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Celebrada la conferència de Xavier Mora

Celebrada la conferència de Xavier Mora

dilluns 14 de novembre de 2011, per  SBM-XEIX

Ahir dilluns (14/11/2011) el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Xavier Mora, ens oferí al Club Diari de Mallorca una ampla visió dels diferents mètodes electorals que s’han anat estudiant i aplicant al llarg de la història, especialment des de la Revolució Francesa en què el sufragi es va anar fent universal.

Gent com Borda, Condorcet o els mateixos Nicolau de Cusa i Ramon Llull (Artificium electionis personarum) ja s’havien preocupat per mirar d’esbrinar quin sistema d’eleccions seria el més just, el més representatiu de la voluntat col·lectiva dels electors.

Al cap i a la fi, un sistema electoral no és més que un mecanisme lògic en el que, a partir de les preferències individuals (vots) s’ha de caracteritzar el que és la preferència col·lectiva (resultat de les eleccions).

Una de les conclusions a les que poguérem arribar és que l’elecció de només una llista tancada, sense cap més informació (avui que tenim eines per processar-ne molta) és un sistema electoral molt pobre i que pot incórrer en moltes paradoxes.

Podeu llegir un article del ponent als Materials de divulgació de la UAB.

També podeu trobar en línia l’article del Diario de Mallorca "Xavier Mora afirma que el vot útil suposa el major problema electoral"

Les pròximes conferències seran:

  • 26 de gener: poesia i matemàtiques a càrrec d’Àngel Requena
  • 22 de març: tractament d’imatges digitals a càrrec d’Ana Belen Petro
  • 24 de maig: encara per determinar (Cesc Rosselló)

Respondre a aquest article