SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > JAEM Palma 2013 > Bona acollida de l’espectacle de les matemàtiques

Bona acollida de l’espectacle de les matemàtiques

dissabte 22 de juny de 2013, per  SBM-XEIX

Avui, dissabte 22 de juny, la Societat Balear de Matemàtiques amb la col·laboració inestmable d’Anton Aubanell i Fernando Blasco, ha donat el tret de sortida al congrés de les XVI JAEM (Jornades per a l’Aprenentatge i Ensenyament de les Matemàtiques) que tindrà lloc a Palma la primera setmana de juliol.

Amb aquest espectacle, la pretensió era compartir la passió per les matemàtiques amb un públic no especialitzat de totes les edats. Al cap i a la fi, el que durà quasi 600 professionals de l’ensenyament a Mallorca durant quatre dies de reunions, conferències, tallers... són les ganes de millorar, d’arribar a la gent, de palesar que el món de les matemàtiques no és només imprescindible i útil, sinó també bell, suggerent, sorprenent, màgic, divertit.

El matí ha començat amb la construcció d’un mosaic humà que representava el triangle de Sierpinski d’ordre quatre. Un preludi que ha de culminar amb la construcció d’un fractal d’aquest tipus d’ordre cinc durant el congrés i que necessitarà de 243 participants.

A continuació, el públic ha pogut sentir perfectament el ritme de les matemàtiques. Després d’un petit joc d’endivinar dates de naixement, el públic s’ha transformat en un gran comptador binari de cinc dígits que, organitzat en coral, ha interpretat en estrena mundial el rap del binari.

Després ha estat el torn de Fernando Blasco i la seva màgia. Fernando ja ens va delectar durant el solstici d’hivern amb les seves habilitats de prestidigitador i ha fet tres quarts del mateix en aquest solstici d’estiu.

D’entre el públic més entregat, els més joves també han gaudit de sorprendre’s i entendre algunes de les bases dels seus trucs.

Finalment, i per completar poc més de dues hores de divertiments matemàtics, Anton Aubanell ens ha emocionat amb l’art efímer de les bimbolles. Els seus aparells, els seus llibres, les seves cites, els seus angles, les seves preguntes i, sobre tot, les seves amigues esfèriques, han tancat un matí ple de... matemàtiques!

A les Notícies d’IB3 s’han fet ressò de l’activitat: "Les matemàtiques no són tan avorrides".

Respondre a aquest article