SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Setmana de la Ciència i la Tecnologia 2011 > Celebrada la Jornada Kepler

Celebrada la Jornada Kepler

dissabte 5 de novembre de 2011, per  SBM-XEIX

Avui (5-11-2011), en el marc de la Setmana de la Ciència 2011 que organitza la Direcció General d’Universitats, Recerca i Transferència del Coneixement, s’ha celebrat en el Castell de Bellver la Jornada Kepler.

La directora i conservadora del Castell, Magdalena Rosselló, i el president de la Societat Josep Lluís Pol han donat la benvinguda als assistents

La Jornada ha començat amb una ponència genèrica sobre diverses conjectures famoses que han estimulat molts de segles d’investigació matemàtica. Conjectures com la de Kepler, naturalment, però també com la de Collatz, la dels quatre colors, la de Fermat, la de Goldbach o, fins i tot, la de Poincaré. La conferència ha anat a càrrec de Maria Triay, Daniel Ruiz i Josep Lluís Pol de l’SBM-XEIX

La segona proposta a corregut a càrrec de la filòsofa Mónica Plaza, que ens ha caracteritzat el pensament científic i filosòfic des dels clàssics fins a Kepler, especialment en l’àmbit de la filosofia i la cosmologia. Més en concret, quines eren les concepcions cosmològiques i astronòmiques de Copèrnic, Bruno i Kepler.

Finalment, la intervenció del professor de la UIB Jairo Rocha ens ha concedit el privilegi d’acostar-nos una mica a la demostració que de la conjectura de Kepler en féu Thomas Hales el 1998. Rocha ha començat explicant i visualitzant tant el problema com les solucions possibles per continuar posant l’èmfasi en la selecció d’aquelles vies d’atac de la demostració que donaren el seu fruit gairebé 400 anys després de la seva formulació.

Adjunt podeu consultar el recull de conjectures històriques que es va repartir a la jornada.

Un matí ben enriquidor.

Documents adjunts

Respondre a aquest article