SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats a la Seu de Mallorca > Bona acollida de l’activitat a la Seu

Bona acollida de l’activitat a la Seu

dissabte 12 de novembre de 2011, per  SBM-XEIX

Aquest dissabte 12 de novembre de 2011, el sol ens ha regalat una vegada més el magnífic espectacle del "8" de llum a la Seu de Mallorca.

A les 8:30 hores, la projecció de la rosassa de Llevant, l’Oculus maior s’ha alineat amb la rosassa del portal major.

Després, una munió de gent s’ha concentrat en el portal de l’Almoïna per seguir la proposta d’activitat de l’SBM-XEIX. El primer de tot ha estat explicar l’efecte de llum. Després ens hem fixat en les decoracions que Gaudí i Jujol realitzaren en les finestres que oratgen les capelles laterals.

Davant del portal major, amb l’ajut dels més joves, hem pogut traçar les diferents tipologies d’arc que podem trobar a la Seu, des de l’arc pla, l’arc escarsser, l’arc de mig punt, l’arc ogival o de punta d’ametla, l’arc rebaixat o d’ansa paner, fins a l’arc de ferradura o el catenari.

Vora l’absis, hem pogut comprovar com sis cercles envolten sempre un cercle del mateix diàmetre, cosa que pogué demostrar Thue l’any 1890.

Ja dins la Seu, hem calculat el perímetre i l’alçada dels pilars, cosa que ens ha permès comprovar que són un dels més esvelts.

Finalment, a la sala capitular, hem parlat de les el·lipses i hem fet el seu traçat seguint el mètode anomenat del jardiner.

Un matí ben aprofitat.

Aquí teniu el tall d’IB3 Notícies Cap de Setmana

També es va fer ressò de l’activitat Pere Estelrich Massutí amb l’article Matemart dia 13 de novembre, publicat al Diario de Mallorca. Us l’adjuntem.

Documents adjunts

Respondre a aquest article