SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats a la Seu de Mallorca > Crònica de "La Seu, les matemàtiques i Jaume I"

Crònica de "La Seu, les matemàtiques i Jaume I"

diumenge 3 de febrer de 2008, per  SBM-XEIX

Dissabte dia 2 de febrer de 2008, dia de la Candelera, es va dur a terme l’activitat "La Seu, les matemàtiques i Jaume I", organitzada per la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX.

Sobre les 8:15 hores ens congregàrem prop d’un centernar de persones a la plaça de l’Almoina de Ciutat, per tractar de veure l’efecte de les rosasses tangents que es produeix aquest dia. De bon començament, no es va veure res a causa dels niguls que hi havia. Sobre les 8:30 hores començàrem l’activitat llegint una de les parts del Llibre dels feits, on es narra el naixement del rei Jaume I. A continuació explicàrem els efectes de llum i color produïts per les dues rosasses principals de la Seu.

Quan gairebé ja havíem abandonat tota esperança que es pogués veure l’efecte i la gent anava sortint de la Catedral, es pogué observar mínimament l’efecte d’alineació de les rosasses, com es pot apreciar a la fotografia, gentilesa de Guillem Ramis (un dels assistents a la nostra activitat).

Després d’això sortírem defora, situat-nos a la Façana de Ponent. Aquí férem una explicació dels diversos tipus d’arc que es poden trobar a la Seu. Prosseguírem amb una sèrie de qüestions sobre les mesures de la Seu, la importància de tenir en compte les distàncies, i el difícil que resulta parlar de grans longituds.

Per acabar, una vegada conclosa la missa diària, tornàrem entrar a la Seu, on hi havia, ara sí, un magnífic espectacle de llum. Ens situàrem a la Capella del Santíssim i, davant l’obra d’en Miquel Barceló, es varen explicar les curioses i interessants propietats del nombre 153, tan aparentment innocent.

Actualització: En Josep Maria Natta, assistent a l’activitat, ens envia aquestes tres imatges, que il·lustren bé l’activitat. Moltes gràcies!

Respondre a aquest article