SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats a la Seu de Mallorca > Eclipsi de rosasses

Eclipsi de rosasses

dissabte 20 de desembre de 2008, per  SBM-XEIX

Aquest matí (20.12.2008) s’ha dut a terme l’activitat que l’SBM-XEIX havia preparat amb el títol de Solstici a la Seu. Quasi un centenar i mig de persones han respost a la convocatòria animats per les bones previsions meteorològiques.

El fet que l’activitat fos programada en dissabte en comptes de diumenge (dia que coincidiria exactament amb el solstici hivernal) es deu al fet que aquest altre dia hi ha a la Seu diverses celebracions litúrgiques (missa, cant de laudes...) que no permetien la posterior activitat a l’interior. Volem agrair i destacar les facilitats que en tot moment ens ha donat el capítol catedralici per poder dur a terme aquesta visita.

Durant el mes de desembre, l’equip organitzador ha fet un seguiment de l’efecte i dia 4 ja poguérem observar-lo parcialment (el Sol encara va un poc per davall i la superposició no és completa).

Després vingueren dies ennigulats però el 12 de desembre la superposició abraçava ja la totalitat de les rosasses. Els plàstics col·locats per protegir la reforma de l’Oculus Maior no desllueixen gens l’efecte.

El mateix dia 12 també poguérem observar l’efecte des de dintre de la Seu, observant com la projecció de l’Oculus Maior es superposava gairebé completament sobre la rosassa de Ponent.

Un dia abans de la trobada, les previsions eren molt bones i es va provar de trobar l’efecte des d’una altra perspectiva. Una petita cella de niguls ens va fer la guitza però la màgia d’una albada davant la Seu es mantingué.

Finalment, el dia d’avui ha comparegut clar i tothom ha pogut gaudir de l’efecte en tota la seva plenitud.

L’emoció i l’expectació es podia sentir entre tots els assistents. Era necessari observar l’efecte, i comprovar si havia valgut la pena la matinada!

Fins i tot els mitjans de comunicació s’han fet ressò d’aquesta activitat, i han pres imatges de vídeo que han passat en els informatius del migdia.

Després hem fet una petita explicació de l’efecte, i a continuació hem emplaçat tothom dintre de la Seu per fer un parell d’activitats matemàtiques relacionades amb la Seu.

Una vegada dins hem començat amb una explicació dels efectes de llum coneguts: els de Sant Martí i la Candelera i el Solstici. L’orientació i la història constructiva són els punts fonamentals per poder explicar-los.

A continuació ens hem traslladat a la capella del Santíssim, i hem explicat perquè el número 153, tan simple i senzill a primera vista, és un nombre amb moltes propietats matemàtiques que apareix a l’evangeli de Sant Joan.

Per acabar, a l’empara del claustre barroc hem explicat els diferents tipus d’arc, des del romà fins al catenari, dient quines relacions es poden establir entre ells.

Una manera ben lluent de començar Nadal. Molts d’anys i fins l’any que ve!