SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats a la Seu de Mallorca > Eclipsi de rosasses ennigulat

Eclipsi de rosasses ennigulat

diumenge 19 de desembre de 2010, per  Daniel Ruiz, Josep L. Pol i Llompart

Avui (19.12.2010) s’havia convocat la trobada anual de la Societat Balear de Matemàtiques per visualitzar l’efecte de llum que es produeix a la Seu de Mallorca al voltants del solstici d’hivern.

El dia s’ha aixecat ben ennigulat, però tot i això, prop d’un centenar de persones s’han desplaçat al Baluard de Sant Pere tot esperant una petita finestra de llum que deixàs observar aquest eclipsi.

Però no ha estat així i els assistents s’han mobilitzat a l’auditori del museu Es Baluard on Josep Lluís Pol i Daniel Ruiz han explicat breument els efectes de llum que es produeixen a la Seu de Mallorca. També s’han projectat uns quants vídeos que han intentat suplir l’efecte que la meteorologia ha ocultat.

A les 10:00, les portes del museu Es Baluard s’han obert per acollir de franc tots els assistents interessats.

Aquí teniu uns quants documents i enllaços que s’han comentat a l’explicació:
- Extensa web sobre rosasses d’arreu del món, amb una base de dades de més d’un milenar d’elles.
- Applet per estudiar la trajectòria del sol i la lluna a qualsevol part del món, qualsevol dia de l’any i a qualsevol hora.
- Article "Els efectes de la llum solar a la Seu de Mallorca" de Josep Lluís Pol i Daniel Ruiz, editat a les Actes d’Història de la Ciència i la Tècnica.

Tot i que el dia no ha acompanyat, vos recomanam a tots els que estigueu interessats fer la prova durant aquesta setmana, especialment dia 21 de desembre (Solstici d’Hivern), desplaçar-vos per intentar veure l’efecte. Aquí teniu dues imatges dels passats divendres i dissabte, en les que es poden veure una mica l’efecte, encara que els dies també sortiren una mica tapats.

Respondre a aquest article