SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats a la Seu de Mallorca > El solstici d’estiu a la Seu

El solstici d’estiu a la Seu

dijous 21 de juny de 2012, per  Daniel Ruiz, Josep L. Pol i Llompart

Ahir, dia 20 de juny de 2012, molt a prop de la mitja nit, tingué lloc el punt del Solstici d’Estiu d’enguany. Com que la trajectòria solar en el seu anar i tornar dels solsticis és pràcticament simètrica, pensàrem que podria ser que es produís una mena d’efecte com el de Nadal, però a la inversa. És a dir, que fos la projecció de la rosassa del portal major la que es projectàs sobre l’Oculus Maior de sobre l’altar.

Tal com podem veure a l’applet de la trajectòria del Sol durant el dia d’ahir, la direcció de posta (301,8º NO) coincideix pràcticament amb l’orientació de la Seu (120º/300º).

(Imatge: http://www.jgiesen.de/sunmoonpolar/)

(Foto Google Earth 2011)

Sabíem que aquest efecte estaria afectat per la serra de Tramuntana, ja que estam parlant d’uns 1000 m d’alçària. Això significa que el sol no serà visible prou baix perquè la projecció pugi prou. I en efecte, comprovàrem que la projecció s’anà atracant a l’altra rosassa però poc abans d’entrar-hi el centre, aquesta es va esvair per mor de la posta avançada que provoquen la serra de na Burguesa i el puig de Galatzó.

Respondre a aquest article