SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats a la Seu de Mallorca > "Els camins del sol", activitat pel Solstici d’hivern 2019

"Els camins del sol", activitat pel Solstici d’hivern 2019

diumenge 15 de desembre de 2019, per  SBM-XEIX

Com hem fet els darrers anys, enguany ens tornarem a trobar al Baluard de Sant Pere per observar la sortida de sol del Solstici d’Hivern a través de la Seu de Mallorca. Enguany, per a la conferència a l’aljub del Museu esBaluard, comptarem amb Joan Serra Busquets, especialista en rellotges de sol.

El programa de dissabte 21 de desembre serà:

8.00 Trenc d’alba a través de la Seu

8.30 Conferència a càrrec de Joan Serra:

L’orientació de les esglésies mallorquines i els conseqüents efectes lumínics

Resum: Les construccions d’esglésies cristianes fins gairebé el segle XVI es regien per unes normes d’orientació cap a l’Est, entenent-lo com el punt de sortida del sol. Altres normes especificaven l’est equinoccial i que s’evitàs l’orientació cap a la sortida del sol del solstici d’estiu.

Joan Serra Busquets es dedica a l’estudi de la gnomònica des de fa trenta anys. Ha construït una quarantena de rellotges de sol i ha guanyat el primer premi de disseny i construcció de rellotges de sol del concurs internacional “Le ombre del tempo” organitzat per l’observatori Astronòmic Serafino Zani de Brescia, Itàlia, amb un rellotge polièdric de cent vint-i-quatre cares. Ha dirigit i publicat durant onze anys la revista digital de gnomònica Carpe Diem.

Com cada any, volem agrair públicament la col·laboració i facilitats que ens brinda esBaluard, Museu d’art Modern i Contemporani de Palma.

Respondre a aquest article