SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Conferència 300 anys Agnesi

Conferència 300 anys Agnesi

dimecres 9 de maig de 2018, per  SBM-XEIX

Dia 16 de maig es compleix el 3r centenari del naixement de Maria Gaetana Agnesi, matemàtica italiana de rellevància universal. És per això que l’SBM-XEIX ha organitzat una conferència de divulgació sobre dones matemàtiques on s’incidirà especialment en la figura d’Agnesi.

Dia: dimarts 15 de maig
Lloc: Edifici de la Riera (Palma-UIB)
Hora: 18 hores
Ponent: Pilar Bayer Isant (catedràtica emèrita de l’UB)
Títol: Les lectores de Newton

Resum

Un dels avenços característics del Segle de les llums fou la difusió del càlcul diferencial i del càlcul infinitesimal, aleshores recentment creats per part de Newton (1643-1727) i de Leibniz (1646-1716). Per primera vegada, la matemàtica ampliava el seu caràcter estàtic, heretat de la geometria grega, per incorporar-hi l’estudi del moviment i del canvi, amb la consegüent aplicabilitat al tractament de problemes de la física. En la comprensió d’aquest nou paradigma sobresurten accions diverses de certes dames de la burgesia europea que, amb el seu bon fer i caràcter pioner, contribuïren a la popularització dels nous corrents. A la conferència parlarem d’algunes d’aquestes científiques i, en especial, de la matemàtica italiana Gaetana Agnesi, nascuda un 16 de maig d’ara fa 300 anys.

Ens agradaria molt comptar amb la teva presència.

L’organització d’aquesta conferència ha estat gràcies al Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica, a l’Escola Politècnica Superior i a la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX.

Respondre a aquest article