SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Reunió del grup de treball de la FESPM sobre calculadores

Reunió del grup de treball de la FESPM sobre calculadores

dilluns 25 de maig de 2015, per  Miquel Àngel Amengual

Els passats dies 15 i 16 tingué lloc a Barcelona una nova reunió del grup de treball de la Federació sobre calculadores

Daniel Vila, de la divisió educativa de CASIO, ens rebé i després ens va acollir a la seu central de l’empresa, cuidant de forma impecable la organització de l’event.

Edifici Casio

Hi assistiren càrrecs de la FESPM i representants de AGAPEMA, la societat "Agustín de Pedrayes", Al-Khwarizmi, la "Emma Castelnuovo", Euskadiko Matematika Irakasleen Elkartea, la "Miguel de Guzmán", SAEM-Thales i la SBM-Xeix. A més com a novetat es comptà amb la participació de Isabel Leite i Elisabete Martins de l’ Associação de professores de matemática portuguesa APM.

A Portugal estan més avançat que aquí en el tema de l’ensenyament amb calculadores, d’ús generalitzat. Crida l’atenció que utilitzen més calculadores gràfiques que científiques ja que donen molta importància a la resolució de problemes i la modelització. No obstant viuen la situació, que seria còmica si no fos real, de tenir a la mateixa taula una proposta de reducció de l’ús d’aquestes màquines devora un gruixut dossier per implantar eines TIC en l’ensenyament de Ciències.

En fi, ja fa temps que allà fan avaluacions a nivell nacional sobre matemàtiques amb una prova que consta de dues parts, una amb calculadora i l’altre sense ella. Adjunts hi ha un model de les dues, demostrant que les dues maneres són complementàries o si més no compatibles.

El grup decidí no perdre temps en qüestions legislatives i es dedicà a exposar els materials elaborats i assajats a l’aula, dels quals hi ha adjunts una mostra.

S’aprofità la reunió per intercanviar impressions sobre la nova sèrie ClassWiz, de codis fx-82 SPX i fx-570 SPX (anomenades 350 i 991 si disposen de cèl·lula solar). Són de la sèrie anomenada Iberia ja que tenen com a opció triar l’idioma de la màquina, de moment català, castellà o portuguès. La pantalla amb caràcters millorats i la possibilitat al model superior de generar un codi QR que, capturat i transmès, permet visualitzar el gràfics del càlcul, funcional o estadístic. A destacar la facilitat d’entrada a tots els models de dades estadístiques i la creació de taules de valors, que es feia un poc pesat en models anteriors.

Com a cloenda de les sessions es va rendir un sentit homenatge al coordinador del grup, Maurici Contreras, malauradament desaparegut. El nostre mentor i exemple magnífic va ser objecte d’un detall preciós per part del seus companys del País Valencià que decidiren allotjar de forma permanent la seva pàgina web, abans que expiri el domini.
Companys, la lluita continua.

Documents adjunts:

Primària:

Sistemas de numeración posicionales
Examen nacional sense calculadora (Portugal)
Examen nacional amb calculadora (Portugal)

Secundària obligatòria:

Introducción al álgebra.1º ESO
Parábolas, las de algunos ministros

Batxillerat:

Modelización geométrica
Ecuaciones en la ESO

Multinivell:

"Proposta Ministerial"

2 Missatges