SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Talaies de Mallorca: Torres de defensa pels Drets Humans

Talaies de Mallorca: Torres de defensa pels Drets Humans

diumenge 1 de gener de 2017, per  SBM-XEIX

El proper dissabte dia 7 de gener, un bon grapat de professors i professores de l’IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX impulsaran, quasi dos segles després que deixàs de funcionar, la recreació històrica del senyals que emetien les torres i talaies costeres de Mallorca.

La iniciativa té tres intencions:

1- Recordar la figura de Joan Binimelis (mort el 12 de gener de 1616, ara farà 401 anys), prevere, metge, astrònom, matemàtic i historiador

2- Posar en valor el ric patrimoni arquitectònic i històric que guarda la costa de Mallorca en forma d’aquests elements de defensa

3- Fer que aquesta encesa de llum sigui un senyal per senzibilitzar tothom front al drama humanitari que viuen els refugiats de la Mediterrània. En aquests sentit s’ha demanat a tots els participants, a títol individual o a nivell institucional, que signin de manera simbòlica el manifest adjunt.

S’han organitzats equips de gent a cada una de les talaies i torres necessàries per poder tranmetre els senyals que seran de fum a les 13 hores, i de llum a les 18:15 hores. La primera en encendra serà la Torre de na Pòpia (avui substituïda per un far inacabat) a Sa Dragonera. El senyal es propagarà visualment cap a nord i cap a sud i entrarà dins la badia a través de Cala Figuera, Cap Enderrocat i el Castell de Bellver, on serà rebut per les autoritats i els mitjans de comunicació.

Vos animam a afegir-vos a aquesta diada des de qualsevol punt del litoral de Mallorca, o digitalment a través del facebook: Talaies de Mallorca: Torres de defensa pels Drets Humans.

Aquesta diada serà possible gràcies a la participació de més de 200 persones, institucions (Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca), ajuntaments, entitats i propietaris que l’han feta seva. A tothom moltes gràcies.

Documents adjunts

3 Missatges

 • Talaies de Mallorca: Torres de defensa pels Drets Humans Le 2 de gener de 2017 à 06:41, per  enric

  Hola amics!
  Fantastic! Vull participar-hi. Us proposo que publiqueu una llista de talaies i horaris per poder afegir-nos.

 • Talaies de Mallorca: Torres de defensa pels Drets Humans Le 4 de gener de 2017 à 00:05, per  Pere Morey

  Magnífica la idea! Mai no m’acabau de sorprendre.
  M’agradaria proposar-vos la recuperació d’una altra tradició, la del Triangle de Foc de la vespre de Santa Catalina, el 24.11, quan els estudiants de les escoles de Monti-sion, Randa i Santa Magdalena d’Inca encenien un fogueró.
  Fa molts d’anys que vaig endarrer de veure’l, i per això la primera escena de "La darrera canonada" passa precisament durant l’encesa del fogueró de Monti-sion.
  A Porreres, en Joan Barceló ja ha recuperat el "binerbo" (a l’inici devia ser "Minervo", una invocació a Minerva, patrona, com Catalina, de la saviesa), ara bastaria engrescar els algaidins i els inqueros.
  I si li voleu donar un caire matemàtic, podeu fer càlculs basats en el triangle.
  Au idò, bon any, i que Minerva vos conservi la creativitat.

 • Talaies de Mallorca: Torres de defensa pels Drets Humans Le 8 de gener de 2017 à 00:10, per  Damia Perelló i Fiol

  Vaig poder gaudir d’aquesta iniciativa.
  Ahir quatre amics de Llubí, partirem cap a cala Agulla i des d’allà enfilarem cap a la Talaia de son Jaumell.
  Ens va agradar molt i us volem donar l’enhorabona per la iniciativa.
  Ens agradaria que es repetís i de ben segur tornaríem a participar. Així mateix ens agradaria conèixer els noms de les Talaies que participaren en l’esdeveniment, suposo que sortirà en les notícies.
  Reiterant l’enhorabona us desitjo un 2017 ple d’activitats
  Damià Perelló i Fiol