SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > XII Jornada d’Ensenyament de les Matemàtiques: "Matemàtiques. Ara ho (...)

XII Jornada d’Ensenyament de les Matemàtiques: "Matemàtiques. Ara ho veig!"

dijous 10 de setembre de 2015, per  SBM-XEIX

El raonament visual es potencia a l’educació infantil i primària però sol quedar relegat a un segon pla a l’educació secundària i a la universitat. Aquesta perspectiva està canviant. Des de fa uns quants anys es reconeix que la visualització és un tipus de representació que permet argumentar i comunicar. Així, com a eina de raonament i de representació, la visualització s’incorpora als currículums de matemàtiques des d’infantil a la universitat, formant part dels processos o dimensions que agrupen les diferents competències de l’àmbit matemàtic.

És per això que el proper dissabte, 3 d’octubre de 2015, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona) es celebrarà la XII Jornada d’Ensenyament de les Matemàtiques amb el subtítol "Matemàtiques. Ara ho veig!".

A Mallorca, la jornada es podrà seguir des de l’Edifici Sa Riera de la UIB a Palma, amb seguiment per videoconferència i presentació d’activitats i materials propis. A continuació podeu veure el programa.

PROGRAMA (Mallorca):

- 9:00 – 9:15 Recepció

- 9:15 – 9:30 Obertura i presentació de la jornada

- 9:30 – 10:30 Vídeoconferència “Geometria per visualitzar, experimentar, interpretar, raonar… un repte!” a càrrec de l’Anton Aubanell i Pou (Ensenyament Secundari i Dept. Matemàtica Aplicada i Anàlisi, UB [jubilat]; MMACA)

- 10:30 – 12:00 Presentació d’experiències d’aula sobre visualització al passadís de la planta baixa de l’edifici Sa Riera.

- 11:30 – 12:00 Descans

- 12:00 – 13:30 Tertúlia. “Fer visible l’invisible. Veure-ho per entendre-ho” (seguida per videoconferència)

Moderador: Miquel Albertí Palmer (INS Vallès, Sabadell. Dept. Didàctica Matemàtiques i Ciències Experimentals, UAB)

Participants:

  • Santi Vilches Latorre (INS Arquitecte Raspall de Cardedeu. Fotografia matemàtica d’ABEAM)
  • Xavier Jarque Ribera (Dept. Matemàtica Aplicada i Anàlisi, UB; president de la SCM)
  • Núria Gorgorió i Solà (Dept. Didàctica Matemàtiques i Ciències Experimentals, UAB)
  • Josep Moreno Fernández (Pintor; Dept. d’Expressió Visual, l’INS Vallès; dissenyador de les portades de la revista SUMA)
  • Isabel Sorigué (mestra d’educació infantil, escola Diputació, Barcelona)

- 13:30 –13:45 Presentació del Congrés Català d’Educació Matemàtica (seguit per videoconferència)

- 13:45 – 15:30 Dinar

- 15:30 – 17:00 Taller: Gimcana de fotografia matemàtica. La fotografia com a recurs a l’aula de matemàtiques.

- 17:00 – 18:00 Conferència. “Veig Matemàtiques per tot arreu. És greu, doctor?” a càrrec d’en Josep Lluís Pol i Llompart (IES Marratxí, Mallorca) (seguit per videoconferència)

INSCRIPCIÓ

Per assistir a la Jornada heu de formalitzar la inscripció a l’adreça: http://xeix.org/activitats-sbm-xeix/article/inscripcio-a-la-xii-jornada-d abans del 25 de setembre. El llistat d’admesos es publicarà dia 29 de setembre.

Podeu veure el programa complet de la Jornada a Barcelona a la web de la FEEMCAT.

Aquesta activitat compta amb el suport de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa IRIE, de la Universitat de les Illes Balears, a través del Grup d’Innovació a l’Ensenyament de les Matemàtiques i Enginyeries (GIEME).

COMITÈ ORGANITZADOR: Ana Belén Petro Balaguer (SBM-XEIX), Iolanda Guevara Casanova (SCM), Ma. Glòria Solà Solè i Victòria Oliu Subiranas (Feemcat) , Onofre Monzò del Olmo i Vicent Perales Mateu (Al-Khwaritzmi).

COMITÈ ORGANITZADOR (PALMA): Aina González, Magdalena Martí, Ana Belén Petro, Juan Vicente Riera, Maria Àngels Rueda i Daniel Ruiz

Respondre a aquest article