SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Matemàtiques en Família > Les rosasses de la Seu

Les rosasses de la Seu

dimarts 11 de novembre de 2008, per  SBM-XEIX

Diumenge passat (9-11-08) tingué lloc a la Seu de Mallorca una trobada matemàtica per a famílies que fa part del programa Viure i Créixer de l’Ajuntament de Palma. El diumenge escollit era el més proper a Sant Martí, 11 de novembre, una de les dues dates en què es produeix l’efecte conegut com a de les dues rosasses. A la foto podeu veure bé perquè.

Dani Ruiz va explicar amb tota mena de detalls i dades astronòmiques del calendari, el perquè d’aquest efecte i com així es produeix dos pics a l’any (l’altre pic, el 2 de febrer, Mare de Déu de la Candelera).

Perquè els més petits poguessin entendre millor la dinàmica solar en relació a aquest espectacle de llum, tres parets de cartró i dues rosasses d’acetat feren la feina de maquetar la Seu.

Josep Lluís Pol, explicà tota la tipologia d’arcs que podem trobar a la Seu, i quina és la seva estabilitat. I què millor que muntar tots aquests tipus d’arc (romà, ogival i catenari) i comprovar-ho en el mateix moment.

Na Catalina Amengual ens instruí sobre algunes dades arquitectòniques i geomètriques d’aquest temple. Sabem per ella, que els pilars de la Seu són segurament els més esvelts del gòtic europeu (relació alçada/diàmetre)

Finalment, Maria Triay feu la seva exposició a la capella del Santíssim, ara famosa per la intervenció de Miquel Barceló. Per ella sabérem un munt de curiositats aritmètiques del nombre bíblic 153.