SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Olimpíada Matemàtica de batxillerat

Olimpíada Matemàtica de batxillerat

Darrer afegit : 26 d’octubre de 2023.

OLIMPÍADA MATEMÀTICA FASE LOCAL

Enunciats i resolucions dels problemes de la fase local de la XLIX Olimpíada Matemàtica (gener 2013)

Guanyadors de la fase local d’enguany - Balears 2013

Aquest any 2013 s’està celebrant la XLIX Olimpíada Matemàtica per alumnes de Batxillerat. El concurs consta de tres fases: local, nacional i internacional. La fase local s’ha celebrat a la UIB el mes de gener d’enguany. Els tres primers classificats en aquesta prova representen a les Illes Balears a la fase nacional. Els alumnes amb les millors puntuacions en aquesta segona fase, són els que representaran a Espanya a la fase internacional.

Qualsevol persona que llegeix els problemes que han aparegut a alguna de les proves, de seguida se n’adona que no basta que un alumne sigui bo en matemàtiques i tregui bona nota d’aquesta matèria al batxillerat. Ben igual que les olimpíades esportives, es necessita una preparació o entrenament complementari.

HO SABIES? Les primeres Olimpíades de Matemàtiques se celebraren l’any 1959 a Romania i hi van participar només set països. Espanya hi va participar per primera vegada l’any 1983 i va quedar al lloc 23 dels 28 països que es van presentar aquell mateix any. Actualment s’hi presenten al voltant de 100 països i cadascun d’aquests pot enviar fins a sis alumnes participants. El país que més vegades s’ha classificat en primer lloc és la República Popular Xina (16 de les 25 vegades que hi ha participat) i també és el que més medalles d’or ha acumulat: 113 en total; seguit dels Estats Units d’Amèrica, amb un total de 85 medalles d’or. Espanya ha aconseguit un total de 4 medalles de plata i 30 de bronze. Cap participant espanyol ha obtingut mai una medalla d’or.

Una de les preguntes d’una fase local: Quants nombres capicues de cinc xifres són divisibles per 37?

Si voleu contactar amb nosaltres enviau-nos un correu electrònic a l’adreça: olimpiada@xeix.org

Articles d’aquesta secció

0 | 5 | 10 | 15