SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Olimpíada Matemàtica de batxillerat > Recull històric > 2009-2010 > "El que més m’agrada de les matemàtiques és..."

"El que més m’agrada de les matemàtiques és..."

dimarts 15 de juny de 2010, per  Gemma Marina Rado, Jaume Monreal

Actualment, no és fàcil obtenir una medalla a l’Olimpíada Matemàtica Espanyola. El nivell és alt i requereix una preparació complementària a les classes de Matemàtiques que es fan al batxillerat. No és suficient que hom sigui un bon alumne en Matemàtiques, doncs la majoria de preguntes d’aquestes proves es resolen utilitzant mètodes que, generalment, no s’expliquen a nivell de Batxillerat perquè no es troben a les programacions oficials.

Cada any hi ha un grup, reduït, per sort o per desgràcia, d’alumnes que tenen un gust particular per les matemàtiques i que troben el temps per ampliar els seus coneixements en aquesta matèria. Són alumnes que no necessiten una motivació externa per aquesta activitat, ja que el repte de resoldre un problema difícil és suficient motiu per treballar i dedicar esforços per trobar-ne la solució. Aquest és el cas de’n Lluís Martorell Pons, a qui hem entrevistat.

Enguany ha cursat 1r de batxillerat al Col·legi St. Josep Obrer, de Palma i, tot i que l’Olimpíada està pensada per a alumnes de 2n de batxillerat, ha obtengut el primer premi a la Fase Local d’aquesta prova i medalla de bronze a la Fase Nacional. Ja havia obtingut prèviament un bon resultat a les proves Cangur, ja que va quedar en 3r lloc quan cursava 3r d’ESO. Aquest fet va fer que volgués arribar més lluny. És fill d’un matemàtic i el seu pare va ser qui el va animar a participar a les Olimpíades. Quan cursava 4t d’ESO, es va sentir prou motivat per aprendre alguns conceptes matemàtics que no s’ensenyen a l’escola i, juntament amb el seu pare, varen escollir els temes que solen estar presents a les olimpíades i alguns problemes que havien aparegut en edicions anteriors, començant pels més fàcils. Així és com va començar a preparar-se per les proves. Aquest any ha assistit a les sessions preparatòries de les Olimpíades organitzades per la SBM-XEIX, la Societat Balear de Matemàtiques, que l’han ajudat en la seva formació.

Una vegada va saber que havia resultat guanyador a la Fase Local, va decidir aprofundir en els diferents temes que havien aparegut per dominar-los millor i va fer molts problemes per estar el més preparat possible per la Fase Nacional. Li va semblar que hi havia molta diferència de nivell entre els problemes d’una fase i una altra: per una banda, els problemes d’enguany de l’olimpíada nacional varen ser molt més difícils que edicions anteriors i crec que, al mateix temps, els d’aquí varen ser més fàcils que les anteriors convocatòries i, per tant, la diferència es va notar molt. I també ha afegit que la majoria de problemes de la Fase local eren de lògica i bastava en tenir facilitat per les matemàtiques per poder resoldre’n la majoria. Per a ell, simplement dos problemes van ser els que sí que un s’havia d’haver preparat l’olimpíada per resoldre’ls.

El que més li atreu de les Matemàtiques a en Lluís són la seva exactitud i, sobretot, el fet que tenint clar els fonaments de les matemàtiques i alguns teoremes podem arribar a resoldre problemes realment complicats. Però el que més li agrada d’aquesta matèria és la sensació que et produeix resoldre un problema que al principi no sabies ni com començar. Ens comenta també que possiblement en acabar el batxillerat continuarà estudiant alguna cosa relacionada amb les matemàtiques, però que encara no ha decidit el què.

Respecte a si les sessions preparatòries de les olimpíades li van ser una ajuda per la preparació de les proves, en Lluís ens diu que van ser una ajuda gran ja que, es nota la diferència si un professor especialitzat t’explica un tema. A més, tens la possibilitat de fer molts de problemes i, si no et surten, que t’expliquin la seva resolució.

Tenint en compte que aquest any cursa 1r de batxillerat, el proper any pot tornar-se a presentar a les proves i, de fet, té ganes de fer-ho i espera poder tornar a fer un bon resultat com aquest any i participar de nou a la Fase Nacional de l’Olimpíada Matemàtica.

Per acabar, en Lluís recomana als alumnes que vulgui presentar-se a les proves que ho facin, i si hi ha algun alumne de 1r de batxillerat que no s’acaba de decidir, li recomana que no tengui por de presentar-se, perquè no té res a perdre i molt a guanyar. Si et presentes dos anys, el segon tens moltes més facilitats que el primer, i durant 1r de batxiller pots preparar-te millor la pròxima olimpíada i així pot assistir a les classes dues vegades que també ajuda molt.

Felicitats, Lluís.

Gemma Rado i Jaume Monreal, organitzadors de les sessions de preparació per a l’Olimpíada Matemàtica.

Respondre a aquest article