SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Olimpíada Matemàtica de batxillerat > Recull històric > 2007-2008 > XLIV OLIMPÍADA MATEMÁTICA ESPANYOLA

XLIV OLIMPÍADA MATEMÁTICA ESPANYOLA

dissabte 19 de gener de 2008, per  Miquel Amengual Covas

El passat dia 11 de gener es va celebrar a Palma la primera fase de la quaranta-quatrena edició de l’Olimpíada Matemàtica Espanyola (OME) que compta amb el suport econòmic i institucional de la Conselleria d’Educació i Cultura i de la Universitat de les Illes Balears.

Les proves van tenir lloc al campus universitari i a les seus de la UIB a Menorca i Eivissa. Hi van participar 50 estudiants dels quals 4 eren d’Eivissa, 7 de Menorca i la resta de Mallorca.

Els objectius de l’Olimpíada (la competició matemàtica més veterana de tot l’Estat) són potenciar l’estudi de les matemàtiques entre els alumnes d’ensenyament secundari i de batxillerat, així com crear espais per a l’intercanvi d’experiències i l’aprofundiment de l’amistat entre estudiants i professors.

Hi poden participar, a l’Olimpíada, tots els alumnes del sistema educatiu espanyol que estiguin matriculats de batxillerat. La participació és individual.

L’OME consta de dues fases: la de districte i la final. Des de 1994 la seu de la fase final és itinerant, i s’ha celebrat fins ara a Castelló (1995), Tarragona (1996), València (1997), Tarazona (Saragossa, 1998), Granada (1999), Palma (2000), Múrcia (2001), Logroño (2002), Canàries (2003), Ciudad Real (2004), Santiago de Compostela (2005), Sevilla (2006) i Torrelodones (Madrid, 2007). Aquest any la fase final tindrà lloc a València, del 27 al 30 de març.

Cada una de les fases consisteix en la resolució de problemes de matemàtiques al llarg de dues sessions.

Els problemes que es proposen són problemes de matemàtiques elementals (no confondre amb problemes elementals de matemàtiques), no convencionals i es trien per l’originalitat del seu caràcter: estètic, subtil o enginyós. Mai no són simples exercicis d’aplicacions de les tècniques matemàtiques: presenten sempre algun detall que els fa diferents, la qual cosa fa que suposin un repte que exigeix fer-hi feina i posar-hi imaginació i creativitat. Resoldre aquests problemes és una activitat en la qual es combinen enginy i coneixement, mètode científic i aventura intel•lectual.
En alguna ocasió s’ha dit que un bon problema d’olimpíades és aquell davant el qual un professor no té necessàriament avantatge sobre un alumne.

Tots els estudiants de 1r i 2n de batxillerat a qui agradin les matemàtiques, s’ho passin bé fent problemes i vulguin dedicar un temps a gaudir d’aquesta ciència, estan convidats a les sessions de preparació per a l’Olimpíada que organitza la Societat Balear de Matemàtiques i a la propera edició de l’OME.

Vull deixar constància de la meva gratitud, que és també la dels professors Javier Martín i Gaspar Mayor, de la UIB , envers les persones i institucions que han col•laborat en aquesta edició de l’Olimpíada. Però molt especialment als al•lots i al•lotes que hi han treballat.

Enhorabona als guanyadors.

Al document adjunt podeu trobar els problemes que s’han proposat a la primera fase de l’edició d’enguany.

Documents adjunts

Respondre a aquest article