SBM-XEIX Societat Catalana de Matemàtiques
Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica

Proves Cangur 2023

Illes Balears
24a edició: 16 de març de 2023

Inici > Activitats SBM-XEIX > Proves Cangur > Edicions anteriors > 9a edició: 2008 > Informació general > Reunió internacional del Cangur 2008

Reunió internacional del Cangur 2008

dissabte 17 de novembre de 2007, per  cangur

Els dies 18, 19, 20 i 21 d’octubre tingué lloc la reunió internacional del Cangur a Graz (Austria). Aquesta reunió es celebra anualment i hi estan convidats tots els països que realitzen les Proves Cangur.

L’objectiu d’aquesta reunió és, principalment, seleccionar els problemes que formaran les Proves Cangur d’aquell any. Indirectament, aquesta reunió serveix per poder intercanviar experiències de com es realitza el cangur als diferents països i apropar coneixements sobre les matemàtiques.

A la reunió d’enguany hi assistiren representants de 43 països diferents:

Europa (31)
Austria, Bèlgica, Bielorrusia, Bulgària, Catalunya, Croàcia, Xipre, República Txeca, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Geòrgia, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Lituània, Macedònia, Holanda, Noruega, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, Sèrbia, Eslovàquia, Suïssa, Suècia, Ucraïna i Regne Unit.

Àsia (5)
Kazakhstan, Kirguizistan, Moldàvia, Pakistan i Rússia.

Amèrica (7)
Canada, Equador, Mèxic, Paraguai, Puerto Rico, Estats Units i Veneçuela.

Faltaren alguns més que rebran la informació d’altres companys. Vaig tenir la sort de poder-hi assistir com a representat de les Illes Balears formant part de l’equip català.

En aquests quatre dies es realitzen dures jornades de treball per fer la selecció dels problemes i la posterior redacció correcta en anglès dels mateixos. Així, els diferents assistents es divideixen en cinc equips de treballs, equivalents als cinc nivells de les proves Cangur (a Catalunya, Illes Balears i València es realitzen només les proves de quatre d’aquests cinc nivells). El procés de selecció és diferent en cada grup de treball.

En el meu grup, el d’Student, equivalent al nostre Nivell 4, teníem uns 250 problemes, enviats prèviament pels diferents països, i separats segons la dificultat en preguntes de 3, 4 o 5 punts.

Les passes que seguírem foren:

- escollir els 15 millors de cada grup tenint en compte que fossin atractius pels al·lots, que no fossin com els problemes que realitzen diàriament i que tenguessin un nivell de dificultat apropiat,

- analitzar-los un per un, escollint 10 preguntes de cada una de les puntuacions,

- analitzar si els problemes seleccionats cobrien tots els temes de les matemàtiques del seu nivell i canviarem problemes sobre temes que es repetien molt i afegirem d’altres per cobrir punts que no es tenien en compte,

- finalment, analitzar si la redacció era correcta i quina era la resposta correcta dels mateixos.

Així, tots els assistents a la reunió ens anàrem de Graz amb la selecció de tots els nivells acabada. Ara la següent passa serà traduir-los a la llengua de cada un dels països, fent petits canvis si fossin necessaris (per exemple si s’ha inclòs algun problema que tracta temes que l’alumnat desconeix a un cert nivell). Al nostre cas, la traducció es fa conjuntament amb la gent de Catalunya i del País Valencià.

La veritat es que fou una gran experiència, una oportunitat per descobrir la gran quantitat de gent que es troba darrera això que anomenam Cangur, la dura feina que es realitza darrera aquestes proves i per descobrir una preciosa ciutat, Graz, i fer nous amics.

Ana Belén Petro Balaguer

Respondre a aquest article