SBM-XEIX Societat Catalana de Matemàtiques
Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica

Proves Cangur 2023

Illes Balears
24a edició: 16 de març de 2023

Inici > Activitats SBM-XEIX > Proves Cangur > Edicions anteriors > 13a edició: 2012 > "M’atreu resoldre problemes, com més difícils millor"

"M’atreu resoldre problemes, com més difícils millor"

dijous 9 d’agost de 2012, per  cangur, Daniel Ruiz

El passat mes de maig es varen atorgar els premis de les Proves Cangur 2012. Un dels alumnes premiats, Albert Marquès Triay, va obtenir la menció d’honor de les Proves Cangur a les Illes Balears, ja que ha aconseguit premi en les quatre participacions: 2n al nivell 1 (2009), 1r al nivell 2 (2010), 6è al nivell 3 (2011) i 4t a nivell 4 (2012).

Albert ha estudiat a l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella de Menorca. Des de l’organització de les Proves Cangur es va decidir fer-li una entrevista, que reproduïm a continuació.

Volem donar l’enhorabona a n’Albert i als seus professors i professores de matemàtiques. Ànims i molta sort!

1. Ara que has acabat el batxillerat, què has pensat estudiar? Per què?

Aquest any, de moment estudiaré enginyeria en tecnologies industrials. Tot i això, no ho he tingut decidit quasi bé fins a final de curs, ja que he estat dubtant entre altres carreres que també m’agradaven. Al final he decidit estudiar enginyeria en tecnologies industrials perquè crec que és la que més em pot agradar, a part de ser una de les que més sortides em donaven de les que m’agradaven. L’any que ve, si tot va bé, m’agradaria estudiar un doble grau d’enginyeria en tecnologies industrials més matemàtiques.

2. Què és el que més t’atreu de les matemàtiques? I de les ciències en general?

El que més m’atreu tant de les matemàtiques com de les ciències en general és resoldre problemes, com més difícils millor, ja que el que m’agrada és pensar com ho puc fer per resoldre’ls.
A més, els problemes quasi sempre es poden resoldre de diferents maneres. Quan jo crec que un problema es pot resoldre de dues maneres diferents, m’agrada intentar de resoldre’l de les dues maneres i comprovar que el resultat és el mateix.

3. Què et semblen les Proves Cangur?

Les Proves Cangur sempre m’han agradat, ja que és una bona manera de passar-s’ho bé resolent problemes on el més important no és saber la teoria que s’ensenya a les classes de matemàtiques (tot i que en alguna pregunta et pot estalviar bastant de temps), sinó que el més important és tenir ganes de resoldre problemes i saber-los pensar amb rapidesa. Això, també fa que tots els alumnes tenguin opció a guanyar aquestes proves
També em sembla que els problemes de les proves cangur no són difícils, sempre i quan disposis de tranquil·litat per llegir l’enunciat bé i de pensar el problema com cal. Si ho fas així, aconsegueixes resoldre’ls gairebé tots. Per això, la dificultat d’aquestes proves és que hi ha poc temps, cosa que fa que t’equivoquis a l’hora de solucionar els problemes que es proposen

4. Tu has participat en les quatre edicions del Cangur. Què et sembla l’organització en una seu central, respecte a fer-ho a l’institut?

Tot i que sempre que he participat en les Proves Cangur han estat organitzades en una seu central, crec que és molt millor l’organització en una seu central que a l’institut, ja que et fa veure que realment és un esdeveniment important en les Balears on hi prenen part una gran quantitat d’estudiants de totes les illes. A més, al realitzar-ho en una seu central, es poden organitzar altres activitats relacionades amb les matemàtiques, com les gimcanes o les conferències, a part de donar-te l’oportunitat de trobar-te amb gent d’altres centres a fer matemàtiques.

5. Recomanaries a altres companys que participin a les Proves Cangur? Per què?

Si. Ho recomano a tothom sense cap dubte. És una altra manera totalment diferent de veure els problemes de matemàtiques de com els veiem a classe, i això et fa veure que les matemàtiques també poden ser més divertides i pràctiques.

6. Algun consell per als participants d’edicions posteriors?

Jo els recomanaria que abans de presentar-se a les Proves Cangur provessin de fer alguna prova d’altres anys per saber quin tipus de problemes poden sortir, tot i que cada any són diferents, i per tant no s’han de memoritzar els problemes, sinó que el que s’ha de fer és resoldre problemes per tal de guanyar velocitat a l’hora de resoldre’ls.

Albert Marquès Triay amb la seva professora, Sònia Pons Massanet

Respondre a aquest article