SBM-XEIX Societat Catalana de Matemàtiques
Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica

Proves Cangur 2024

Illes Balears
25a edició: 21 de març de 2024

Inici > Activitats SBM-XEIX > Proves Cangur > Edicions anteriors > 12a edició: 2011 > Conferència del Cangur: "Els nombres van de concert"

Conferència del Cangur: "Els nombres van de concert"

dijous 10 de març de 2011, per  cangur

El proper dijous 17 de març a les 18:00, a la Sala d’Actes de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos de la UIB tindrà lloc la conferència:

Els nombres van de concert


a càrrec de Vicent Liern, professor del departament de Matemàtiques per a l’Economia i l’Empresa de la Universitat de València. Vicent és col·laborador de la revista Suma, en la que publica des de juny de 2008 la secció Musymáticas, i de la qual podeu consultar els quatre primers articles en línia (1, 2, 3 i 4).

Aquesta conferència està emmarcada dins les Proves Cangur i hi estan convidats tots els participants, els professors responsables i acompanyants dels centres i el públic en general.

Resum

L’objectiu d’aquesta xerrada és mostrar que gran part de la música que escoltem segueix una estructura matemàtica innegable. Es veurà que la relació entre música i matemàtiques al llarg de més de vint-i-cinc segles ha proporcionat eines molt útils per a les tècniques de composició, l’afinació i fins i tot per a la creació musical. De fet, sense una explicació en clau matemàtica seria difícil comprendre l’evolució històrica de la música.

La xerrada sorgeix d’alguns interrogants de naturalesa molt diversa:

  • a) Per què són tan diferents les músiques occidentals de les orientals?
  • b) Per què són set o dotze les notes musicals i no altres nombres?
  • c) Pot estar perfectament afinada una orquestra?
  • d) La partitura és una fórmula?
  • e) Quan escoltem un CD, sentim música o matemàtiques?
  • f) Què ocorre amb el directe dels músics i els cantants actuals?
  • g) Per què sentim amb més volum la publicitat?
  • h) Ajuden les matemàtiques a la creació musical?

Comprovarem que darrere de totes aquestes preguntes hi ha arguments i conceptes matemàtics. De fet, veurem que només han perviscut les propostes basades en principis matemàtics i que verificaven propietats numèriques adequades, mentre que la resta s’han descartat als pocs anys de la seua creació.

Donat el caràcter clarament divulgatiu/participatiu de la xerrada, el desenvolupament de la sessió es recolzarà en l’ús de material informàtic i sonor. Açò permetrà analitzar alguns exemples i suggerir alguns recursos d’Internet perquè els assistents puguen realitzar les seues pròpies experiències.

Respondre a aquest article