SBM-XEIX Societat Catalana de Matemàtiques
Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica

Proves Cangur 2023

Illes Balears
24a edició: 16 de març de 2023

Inici > Activitats SBM-XEIX > Proves Cangur > Edicions anteriors > 18a edició: 2017 > Novetats Proves Cangur 2017

Novetats Proves Cangur 2017

dilluns 6 de març de 2017, per  Jaume Monreal

En aquesta web hi trobareu sempre les darreres novetats sobre les Proves Cangur.

La 18a edició de les Proves Cangur a les Illes Balears es durà a terme el proper dijous 16 de març de 2017.

ATENCIÓ!!! Aquest article és d’abans del Cangur.
Podràs consultar les darreres novetats a la Web del Cangur:
http://cangur.xeix.org

CONSULTES IMPORTANTS

DESCÀRREGA DE FITXERS

 • CONVOCATÒRIA PROVES CANGUR 2017
 • BASES DEL CONCURS DE CARTELLS, obert als alumnes de primària i secundària (fins 4t d’ESO inclòs).
 • CARTELL DE PRIMÀRIA
 • CARTELL DE 1r i 2n d’ESO
 • CARTELL D’ESO I BATXILLERAT
 • Full càlcul Libre Office per a obtenir la puntuació dels participants. Especialment útil a primària i 1r i 2n d’ESO. Un cop corregida la prova, només cal introduir el nombre d’encerts i errors en cada un dels tipus de problemes de 3, 4 i 5 punts, i el full retorna la puntuació. Amb un nombre alt de proves, el guany en temps és notable.
 • Gimcana primària i les seves solucions. Prevista per a fer-la en 60 minuts, amb grups d’uns 6-8 participants cada un. S’ha d’imprimir una còpia del document sencer per a cada grup. Hi ha 12 problemes i dues activitats manipulatives. A l’inici de la prova, a cada grup se li lliura una activitat manipulativa (que aniran fent alguns dels membres del grup fins que l’acabin) i el problema 1 (que el faran els altres). Un cop acabat el problema 1, se’ls dóna el 2, llavors el 3... Quan els membres que fan l’activitat manipulativa acaben de fer-la, la lliuren al mestre i s’afegeixen amb els demés a resoldre problemes. La puntuació en global la decideix el mestre abans de començar la gimcana. L’activitat manipulativa que es lliura pot ser a elegir, o a sorts, o que facin les dues. Sort!
 • Gimcana 1r i 2n d’eso i les seves solucions. Prevista per a fer-la en 45-60 minuts, amb grups d’uns 4-8 participants cada un. S’ha d’imprimir una còpia del document sencer per a cada grup. Hi ha 10 problemes i una activitat manipulativa. A l’inici de la prova, a cada grup se li lliura l’activitat manipulativa (que aniran fent alguns dels membres del grup fins que l’acabin) i el problema 1 (que el faran els altres). Un cop acabat el problema 1, se’ls dóna el 2, llavors el 3... Quan els membres que fan l’activitat manipulativa acaben de fer-la, la lliuren al professor i s’afegeixen amb els demés a resoldre problemes. La puntuació en global la decideix el professor abans de començar la gimcana. Sort!

Índex de continguts:

 • Dades d’incripció
 • Material i dates d’interès
 • Reunions prèvies dels centres de secundària MALLORCA
 • Preparació proves Cangur
 • Premis
 • Dades d’interès

Dades d’inscripció

P5

P6

E1

E2

E3

E4

B1

B2

TOTAL

Mallorca

1063

1032

1814

1700

1644

1622

1054

418

10347

Menorca

68

94

402

398

333

349

141

116

1901

Eivissa

29

26

149

138

98

69

49

26

584

Formentera

80

70

67

44

24

19

304

TOTAL

1160

1152

2445

2306

2142

2084

1268

579

13136

Material i dates d’interès

Dates d’interès

La Prova Cangur es fa el tercer dijous de març (data oficial arreu del món). A les Illes Balears es duu a terme a les 9:30 hores, hora oficial. Es demana als centres participants facin el possible per començar la prova a aquesta hora del dia 16 en la mesura del possible, i fer-la durar el que la prova indica (60 minuts a primària i 75 minuts a secundària i batxillerat).

No obstant això, els centres de Mallorca i alguns de Menorca, com que es desplacen a fer la prova a una seu, potser no és possible fer la prova a aquella hora en concret amb determinats alumnes, com ara els de 1r i 2n d’ESO. A vegades, ni tan sols és possible fer la prova el mateix dia. L’Associació Cangur Sense Fronteres, organitzadora mundial d’aquest concurs, estableix el període d’una setmana per a fer la prova, de manera que durant aquesta setmana no es pot fer públic cap enunciat ni resolució de la prova.

Lloc de recollida del material

Nivell \ Lloc Mallorca Menorca Eivissa Formentera
Primària Segons inscripció (consultau document) Seu Universitària (Alaior) Seu Universitària (Eivissa) No n’hi ha
1r i 2n d’ESO Segons inscripció (consultau document) Seu Universitària (Alaior) Seu Universitària (Eivissa) Al propi centre
Secundària i batxillerat Reunió prèvia i a la pròpia seu Seu Universitària (Alaior) Seu Universitària (Eivissa) Al propi centre

Material que se us farà arribar

Els centres amb alumnes de Primària recolliran, el dia abans del Cangur i en el lloc estipulat en el moment de la inscripció, una bossa que contindrà:

 • Fulls amb els enunciats dels problemes, un per cada alumne, de color blanc els de 5è de primària i de color taronja pels alumnes de 6è.
 • Una xapa per a cada alumne participant, del mateix color que la prova.
 • Un cartell per poder-lo penjar a l’entrada de l’escola o allà on s’estimi convenient.
 • Un premi individual per a cada 35 participants per a poder-lo donar als alumnes amb un criteri que decideixi el centre (al que obtingui millor puntuació o per sorteig).

Així mateix els centres de primària poden participar en dues activitats més:

 • Concurs de cartells, del qual ja en tenim les bases publicades.
 • Gimcana matemàtica per equips, que la podreu davallar des de la web cangur.xeix.org la mateixa setmana (a partir del 13 de març).

Els centres amb alumnes de 1r i 2n d’ESO recolliran, el dia abans del Cangur i en el lloc estipulat en el moment de la inscripció, una bossa que contindrà:

 • Fulls amb els enunciats dels problemes, un per cada alumne, de color marró pels de 1r d’ESO i de color lila pels de 2n d’ESO.
 • Una xapa per a cada alumne participant, del mateix color que la prova.
 • Un cartell per poder-lo penjar a l’entrada de l’escola o allà on s’estimi convenient.
 • Un premi individual per a cada 35 participants per a poder-lo donar als alumnes amb un criteri que decideixi el centre (al que obtingui millor puntuació o per sorteig).

Els centres de secundària de Mallorca que ho sol·licitin, poden canviar el lloc de recollida que van elegir en el moment de la inscripció per recollir aquest material el dia del Cangur a la mateixa seu on fan la prova. Només cal que envïin un correu a l’organització i ho sol·licitin.

Així mateix els centres de primària poden participar en dues activitats més:

 • Concurs de cartells, del qual ja en tenim les bases publicades.
 • Gimcana matemàtica per equips, que la podreu davallar des de la web cangur.xeix.org la mateixa setmana (a partir del 13 de març).

Els centres amb alumnes de 3r d’ESO, 4t d’ESO, 1r de batxillerat o 2n de batxillerat de Menorca, Eivissa i Formentera recolliran el material el dia d’abans a la seu universitària de l’illa (el centre de Formentera ho rep al propi centre el dia abans de la prova).

 • Cartell de participació a les Proves Cangur 2017,
 • Les proves dels seus alumnes, una per cada alumne, de color verd pels de 3r d’ESO, de color blau pels de 4t d’ESO, de color groc pels de 1r de batxillerat i de color rosa pels de 2n de batxillerat.
 • Xapes, una per alumne del mateix color que el full amb els enunciats,
 • Els fulls òptics, que s’han de retornar emplenats a la Seu universitària el mateix dia de la prova (el centre de Formentera ha d’enviar-ho per correu postal el mateix dia de la prova).

També els alumnes d’ESO d’aquests centres podem participar al concurs de cartells, les bases del qual ja estan publicades.

Els centres amb alumnes de 3r d’ESO, 4t d’ESO, 1r de batxillerat o 2n de batxillerat de Mallorca recolliran el material en dues vegades.

El dia que el seu coordinador de Seu estableixi (s’informarà per correu electrònic), es farà una reunió prèvia per visitar la seu, concretar l’horari i donar el material bàsic: cartell, xapes i fulls òptics.

A la mateixa seu, el dia de la prova, es lliurarà als professors responsables de cada centre un munt amb les proves dels seus alumnes, una per cada alumne, de color verd pels de 3r d’ESO, de color blau pels de 4t d’ESO, de color groc pels de 1r de batxillerat i de color rosa pels de 2n de batxillerat.

Després, els centres que així ho hagin fet saber, participaran a la gimcana matemàtica per equips.

També els alumnes d’ESO d’aquests centres podem participar al concurs de cartells, les bases del qual ja estan publicades.

Reunions prèvies dels centres de secundària MALLORCA

Aquestes són les dates previstes de les reunions prèvies. En aquesta reunió es concreta l’horari de la prova, se us lliuren les xapes, els fulls òptics i els cartells per poder penjar-los al vostre centre.

 • Son Moix: divendres 10 de març a les 18 hores. Esperar al rebedor de les piscines.
 • La Salle-Palma: dilluns 13 de març a les 18, a la taquilla del Trui Teatre (La Salle - Palma).
 • Can Domenge: dijous 9 de març a les 17:15 hores, a Can Domenge.
 • Conservatori: data no confirmada.
 • Ponent - Son Ferrer: dimecres 8 a les 14:30, al poliesportiu de Son Ferrer.
 • Campos: dijous 9 de març a les 18 hores al poliesportiu de Campos.
 • Inca: dijous 9 de març, 17 hores, al poliesportiu.
 • Manacor: dimarts 7 de març a les 18:30 hores, al Col·legi La Salle de Manacor.

Preparació Proves Cangur:

Per a preparar-vos per a les proves Cangur, no dubteu de visitar la nostra web on us donem alguns models d’anys anteriors amb les seves solucions. N’anirem afegint, sobretot si ens en demaneu.

Premis

En l’edició de les Proves Cangur 2017 s’atorgaran les següents modalitats de premis:

 • Als alumnes de primària, a través dels seus centres, per la participació. L’organització farà arribar als centres, juntament amb el material de les proves (fulls amb els problemes, xapes, cartell), un obsequi per cada 35 alumnes inscrits per poder-lo donar entre els alumnes participants amb el criteri que estableixi el propi centre (al guanyador, per sorteig...).
 • Als alumnes de 1r i 2n d’ESO, a través dels seus centres, per la participació. L’organització farà arribar als centres, juntament amb el material de les proves (fulls amb els problemes, xapes, cartell), un obsequi per cada 35 alumnes inscrits per poder-lo donar entre els alumnes participants amb el criteri que estableixi el propi centre (al guanyador, per sorteig...).
 • Als cartells finalistes i al cartell guanyador del concurs de cartells.
 • Als centres de secundària que participen a les Proves Cangur en alguna seu, als guanyadors de les gimcanes.
 • Als alumnes de 3r i 4t d’ESO, 1r i 2n de batxillerat, per la puntuació obtinguda a la Prova Cangur, segons la classificació que es farà pública en aquesta web.

Informació d’interès:

Canvis en la inscripció:
Un cop acabat el periode d’inscripció, estem a l’espera que l’aplicació permeti els canvis de nom. Aquesta opció estarà disponible a partir del mes de març, i fins després del Cangur, de manera que si un centre vol substituir un alumne per un altre del mateix nivell pot fer-ho inclús el mateix dia de la prova.

El pagament:
Una vegada tingueu tancada la vostra inscripció i fet el pagament, començarem a enviar els rebuts de pagament als vostres correus electrònics.

Si teniu qualque qüestió o suggeriment enviau-nos un correu electrònic a l’adreça electrònica cangur arrova xeix.org

ATENCIÓ!! No deixeu missatges en aquesta web, enviau les vostres peticions al correu electrònic del cangur.

Respondre a aquest article