SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Dins una torre d’alta tensió

Dins una torre d’alta tensió

dimecres 10 de febrer de 2016, per  SBM-XEIX

Etiquetes:

Les persones estem acostumades a veure els objectes des de vistes diferents: alçat, planta i perfil. No obstant, a la majoria d’ells, només els observem des d’una vista concreta. Per exemple, una taula es sol observar en alçat i, en canvi, una làmpada de sostre, en planta.

Llavors, si observem l’objecte des d’una vista a la qual no estem acostumats, sovint, ens costa reconèixer de què es tracta. Qui no sap com és una torre elèctrica? Però, quantes persones han associat la fotografia a aquesta estructura?

La imatge que s’obté d’una torre elèctrica des de la seva planta inferior proporciona una mirada matemàtica increïble amb una doble simetria. En ella es poden observar diverses figures geomètriques: triangles, quadrats i octàgons.

A més, coneixent els angles indicats a la figura anterior, es poden obtenir relacions entre les dimensions dels quadrats:

També, en aquesta imatge, es pot veure la demostració visual del Teorema de Pitàgores:

(Aquesta mirada matemàtica ha estat realitzada per Maria de la Pau Pons Fiol en el marc del Màster de Professorat de Secundària UIB 2015-2016)

Respondre a aquest article