SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > He romput la regla?

He romput la regla?

dimarts 9 de febrer de 2016, per  SBM-XEIX

Etiquetes:


Deu de Mondariz, Pontevedra, Galicia.

En fotografia, existeix l’anomenada llei o regla de l’horitzó. Aquesta regla indica que s’ha de dividir el requadre fotogràfic en tres bandes horitzontals de mateixa amplada, i en funció de la franja o zona que volem destacar, hem de situar o bé l’horitzó o la línia que simula una espècie d’horitzó al terç inferior, si volem destacar la part superior, o bé al terç superior, si volem destacar la part inferior. El que fem amb aquesta regla, és guiar la mirada de l’espectador a aquella zona que volem destacar.

Per exemple, si observem la següent figura, ens podem fixar que l’horitzó es troba sobre el terç superior, per tant, estem guiant a l’espectador que el motiu principal de la fotografia es troba sota el terç superior de la fotografia.

Què passa però, si situem l’horitzó o la línia que simula un horitzó enmig de la fotografia, és a dir, si ens saltem la regla? Fixem-nos en la següent fotografia:

Quan observem aquesta imatge, la nostra mirada no sap ben bé en que fixar-se. La imatge està dividida en dues parts i no saps en quina d’elles fixar-te, quina d’elles conté el motiu principal de la fotografia. Així, si ens fixem en la fotografia inicial, la línia que faria d’horitzó es trobaria quasi bé enmig del requadre fotogràfic. Llavors, estaríem rompent la regla, però és agradable a la teva vista? Es poden rompre les regles i aconseguir una bona fotografia?

(Aquesta mirada matemàtica ha estat realitzada per Rosa Mas Ferrer en el marc del Màster de Professorat de Secundària UIB 2015-2016)

Respondre a aquest article