SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Percentatges que et fan treure la fel

Percentatges que et fan treure la fel

dimarts 9 de febrer de 2016, per  SBM-XEIX

Etiquetes:

Pràcticament tots els dies que anam en qualsevol tipus de vehicle ens trobam amb una situació com aquesta. Què creus que vol dir aquest percentatge que surt al comptaquilòmetres del ciclista?

Com així no veiem com continua la carretera? Vols dir que el ciclista estava a punt de caure per Finisterre? Doncs no, ens trobam davant un canvi de rasant. I per tant, aquest pendent que surt al comptaquilòmetres, per sort no és permanent. Tan sols dura fins aquí on veiem carretera. Per què és perillós un canvi de rasant?

Tornant al percentatge. Efectivament, aquest percentatge correspon al pendent de la carretera. Un pendent d’un 1% equival a: ascendir 1 metre havent recorregut 100 metres (en projecció horitzontal). Quan creus que la cosa es comença a posar exigent físicament? Podries cercar quin pendent mitjà té la carretera que puja al Puig Major, lavors, què et sembla aquest 12,3% ?

Cal afegir que quan vas d’excursió i puges un coll o puges un cim, segurament superes aquests percentatges, ja que quan es tracta de camins els pendents poden ser més elevats perquè no hi han de circular vehicles convencionals, creus que un camió que du mercaderies podria pujar una carretera amb un pendent del 20%?

Per tenir una altra referència, et proposo que calculis el pendent que fa l’escala de casa teva. Hauràs de mesurar la longitud en planta de l’escala i l’altura que puja. Ja tens totes les dades per obtenir el percentatge del pendent.

(Aquesta mirada matemàtica ha estat realitzada per Toni Genovart Martínez en el marc del Màster de Professorat de Secundària UIB 2015-2016)

Respondre a aquest article