SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Un concert a ses Voltes

Un concert a ses Voltes

dimarts 9 de febrer de 2016, per  SBM-XEIX

Etiquetes:

Dels diferents continguts matemàtics que podríem treballar d’aquesta fotografia, avui ens centrarem en fer una estimació de l’assistència a aquest concert del que varem poder gaudir a Ses Voltes amb motiu de les darreres festes de Sant Sebastià de Palma.

Quantes vegades hem vist als mitjans de comunicació estimacions d’assistència a manifestacions i concentracions molt variades segons les diferents fonts que les fan, des de la policia municipal als popis convocants, passant per la Delegació del Govern o les diferents empreses que es dediquen a fer aquestes estimacions, normalment contractades pels propis mitjans de comunicació.

Encara que sembli mentida, degut a les grans discrepàncies que es solen donar entre les diferents fonts, existeixen mètodes matemàtics basats en fotografies aèries de l’àrea ocupada, la seva superfície i la densitat de persones, que pot tenir una distribució diferent dins el recorregut, que permeten fer una estimació acurada. A continuació enllaçam dos articles que presenten alguns d’aquests mètodes:

Guía rápida para contar manifestantes de Miguel Santander (19/05/2011)
Cálculo de manifestantes de Tomàs Delclós – El País (13/09/2012)

Al nostre cas, podríem determinar almenys quadre àrees poligonals i establir una densitat per a cada una d’elles. Pel que fa a la superfície de cada àrea, s’hauria de tenir en compte la perspectiva de la fotografia? Donada aquesta informació, es podria fer una estimació acurada de l’assistència a aquest concert?

(Aquesta mirada matemàtica ha estat realitzada per Pere Miquel Rosselló Espases en el marc del Màster de Professorat de Secundària UIB 2015-2016)

Respondre a aquest article