SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Notícies > Efectes de llum a Sant Salvador de Felanitx

Efectes de llum a Sant Salvador de Felanitx

divendres 31 d’octubre de 2014, per  Daniel Ruiz, Josep L. Pol i Llompart

Ahir (30 d’octubre) i avui (31 d’octubre) s’ha produït al puig de Sant Salvador de Felanitx una efermèride astronòmica digna de ser ressenyada.

De la mà de Sebastià Roig (Felanitx, 1946) hem pogut assistir al moment en què la llum del sol de matinada, entra per la rosassa de Llevant i la seva projecció queda centrada en la Marededéu del retaule d’aquesta esglèsia.

El dia ha acompanyat i l’efecte ha estat molt intens, com es pot comprovar a les fotografies. Sebastià Roig és un gran aficionat als rellotges i calendaris solars i, per tant, a tot allò que afecta els moviments relatius de la Terra i el Sol.

De fet, ell duia un parell d’anys esperant aquest efecte, però les condicions climatològiques li havien impedit veure’l, tot i que sabia que s’havia de produïr. El passat febrer, ho aconseguí per primera vegada i aquest octubre ha tengut l’amabilitat de compartir-lo amb la gent.

L’efecte es produeix entorn a les 8:16 hora oficial, quan la projecció del sol va baixant amb un angle aproximat de 45º i recorr el retaule a una velocitat de 14 cm per minut.

Podeu llegir més detalls de la investigació de Sebastià Roig al pdf adjunt.

Documents adjunts

Respondre a aquest article