SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Notícies > Gran rellotge calendari solar a l’IES Marratxí

Gran rellotge calendari solar a l’IES Marratxí

diumenge 26 de juny de 2016, per  Daniel Ruiz

El nostre company Josep Lluís Pol, juntament amb el professor de Física de l’IES Marratxí Àngel López i el quadranter Joan Serra són els impulsors de la construcció d’un gran rellotge calendari solar a l’IES Marratxí.

Aquest rellotge calendari està dotat d’un gnòmon (busca) de 10,03 m d’alçària per evitar l’apantallament de l’edifici de l’Institut i ha estat instal·lat per l’Ajuntament de Marratxí. D’aquesta manera, al llarg de l’any, les ombres de l’esfera que el corona s’aniran projectant sobre el camp de bàsquet i serviran tant de rellotge com de calendari.

L’interès matemàtic és inqüestionable. La projecció de l’esfera és una el·lipsi que disminueix la seva excentricitat a mesura que s’acosta el migdia, de manera que a l’entorn d’aquesta hora i prop del solstici d’estiu és gairebé un cercle. A més, el recorregut de l’ombra dins un mateix dia és una hipèrbola gairebé perfecte que es convertirà en una recta el dia dels equinoccis i canviarà de concavitat a partir de llavors. A més, la gran alçària del gnòmon, fa que la precisió en la mesura del temps arribi a ser inferior a 1 minut. (De fet, quan l’ombra no és a prop del migdia, es detecta el moviment de l’ombra en un interval inferior a mig minut.)

La sorpresa se l’endugueren els dos professors quan Joan Serra (que té una magnífica base de dades de rellotges de sol: Carpe diem) els va comentar que segurament seria el rellotge calendari més gran de l’estat en funcionament. Aquest detall passa perquè hi ha un gnòmon molt més gran a Saragossa, però pel que sembla no s’ha realitzat cap marca al quadrant i, per tant, de facto, el rellotge no existeix.

Durant l’estiu, els professors realitzaran les marques hiperbòliques de juliol i agost, però durant el primer trimestre del proper curs, seran els alumnes els que enllestiran les demés línies horàries i de calendari, de manera que, amb permís dels niguls, s’espera tenir-lo acabat el dia del solstici d’hivern.

També s’està pensant realitzar una exposició de rellotges de sol quan estigui acabat, a partir del fons particular del mateix Joan Serra. Enhorabona!

Els mitjans de comunicació locals se n’han fet ressó. Ho podeu trobar a:

- IB3 Telenotícies (migdia de 20 de juny de 2016, min. 31:15)
http://ib3tv.com/carta?id=485f0487-88d9-4217-aa4f-e6c9f086ee0a

- IB3 Dues voltes (vespre de 20 de juny de 2016, min. 16:50
http://ib3tv.com/carta?id=d6fb19b8-d413-4da6-b027-4ad506d3bb24

- Diario de Mallorca de 26 de juny de 2016
http://www.diariodemallorca.es/part-forana/2016/06/26/mayor-reloj-solar-pais/1129057.html

Respondre a aquest article