SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > 12 del 12 del 12

12 del 12 del 12

dimecres 12 de desembre de 2012, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes:

Avinguda Argentina, Ciutat de Mallorca

No hi haurà més dates en format curt com aquesta. No per a nosaltres, els adults. Clar que podem dir que les hem viscudes totes. Des del 01 del 01 del 01, fins a aquest 12 del 12 del 12. I és que en temps, el dotze és un nombre important. Quasi tant com el seixanta. I això ho devem, pel cap baix, als sumeris (perquè l’os Ishango, d’’uns 20000 anys d’antiguitat, ja presenta evidències d’ús del sistema sexagesimal).

Qualsevol poble estaria cofoi d’haver estat l’autor de només un dels invents sumeris. Per citar-ne quatre d’importants: la roda, els primers nombres figurats, l’escriptura i la clepsidra. Pòquer d’asos. En el tema del temps, ho feren tan bé, que els rellotges han estat l’únic aparell de mesura que han resistit el fibló globalitzador del sistema mètric decimal impulsat per la Revolució Francesa.

L’explicació de comptar per dotzenes, la tenim encara viva a l’Orient Mitjà, i és producte de comptar les falanges dels dits llargs (tres falanges cada un) amb el dit gros. Per això les dotzenes d’ous, de magdalenes, de retoladors, dels rodets de fotos quan hi havia negatius, d’hores... de tantes i tantes coses. Tampoc el nombre de mesos que tenim respon a la casualitat. Tot i que el calendari romà actual sembli parlar de deu mesos (desembre ve de deu), antigament l’onzè era el gener i el els dies que quedaven eren de purga, de febre, o sigui, el febrer. Simplement hi hagué posteriorment un canvi d’ordre i l’assignació dels mesos setè i vuitè (de l’ordre antic) en honor de Juli Cèsar i de Cèsar August.

Neules? Posi-me’n una dotzena, per favor.

Respondre a aquest article