SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Baldaquí heptagonal

Baldaquí heptagonal

divendres 10 de febrer de 2006, per  Daniel Ruiz

Etiquetes: Polígon Art La Seu
Baldaquí heptagonal

Presbiteri, La Seu, Palma

... i set-cents anys han fet aquesta setmana del començament de la construcció de la Seu. És per això que se l’ha considerat l’any de la Seu.

Dia 6 de febrer de l’any 1306 el rei Jaume II va ordenar la construcció de la Capella de la Trinitat (actualment, la Capella Reial).

Al centre, actualment hi trobam un baldaquí heptagonal. Gaudí el va instal·lar l’any 1912, a la seva restauració de la Catedral de Palma. Va idear un baldaquí molt novedós: penjaria des d’adalt amb una estructura de ferro forjat, amb forma d’heptàgon, basant-se en la importància del set a la religió cristiana. Gaudí va afegir a la part superior dodecaedres, i altres poliedres.

El problema va sorgir quan es va plantejar la seva execució. Els canonges de la Seu s’alarmaren de les dimensions, i del pes que hauria d’aguantar tota l’estructura, i van decidir deixar l’obra de Gaudí inacabada. De fet, el que actualment es veu és una maqueta, en la que només l’heptàgon està com s’havia ideat (amb ferro i vidre). La resta és cartró, fusta i paper.

D’aquesta manera, un dels punts claus de la Catedral resta encara inacabat, i ja duu gairebé cent anys així...

Respondre a aquest article