SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Candelera geomètrica

Candelera geomètrica

dijous 2 de febrer de 2006, per  Daniel Ruiz

Etiquetes: Geometria Arquitectura Circumferència Art La Seu
Candelera geomètrica

Darrera de la Façana de Ponent, la Seu, Palma

Cada dia 2 de febrer (festa de la Mare de Déu del Candeler, la Candelera) i 11 de novembre es produeix un miracle geomètric a la Seu de Palma.

A les 9:00 del matí de dia 2/2 i a les 8:30 del matí de dia 11/11, una de les majors rosasses de les catedrals gòtiques del món (11.5 metres de diàmetre), es projecta sobre el Portal Major, de manera que durant uns breus segons es posiciona davall la rosassa del Portal Major, formant una doble rosassa.

Fins aquí, la proesa és considerable, però el més espectacular és observar el punt blanc del centre de la projecció. D’on prové? Pareix que no pot venir de la rosassa major, perquè com es pot observar al centre no hi ha cap vidre blanc circular (de fet, està formada per triangles equilàters, i al centre hi ha els vèrtexos de sis d’ells):

Candelera geomètrica

Una manera seria que provengués d’una altra rosassa, la Reina dels Àngels, oberta pel magnífic arquitecte (i per molts també geòmetra) Antoni Gaudí, a la seva restauració i decoració de començaments del segle XX. En aquesta rosassa utilitza una tècnica novedosa: utilitza tres vidres diferents per donar els colors (tricromia) i un altre per matisar els colors.

Candelera geomètrica

Però segur? Observem de més aprop la rosassa gran:

Candelera geomètrica

Sí! Té un petit punt blanc! Està foradada! Fet a posta? Segons sé la rossassa es va haver de reconstruir després de la Guerra Civil. Potser pensaren en aquest punt?

Candelera geomètrica

Pareix que així queda resolt un petit problema. A més, la projecció d’aquest punt central no és exactament al centre.

Sigui com sigui, un espectacle indescriptible, que es vé produint des del segle XVII.

Si voleu saber més, podeu llegir aquest article de La Secta de la Candelera, interessantíssim.

Respondre a aquest article