SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Demà, 3/14 dia de pi

Demà, 3/14 dia de pi

dimarts 13 de març de 2012, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes:

En diverses ocasions, com és natural, ens hem referit al nombre  \pi des d’aquesta web. No podria ser d’altra manera.  \pi és una de les icones del saber matemàtic. Entre d’altres, Guillem À. Llabrés ens feia saber al seu article que fa 306 anys del bateig amb la lletra grega. Fou William Jones al seu llibre Synopsis palmariorum mathesios.

Bé, el cas és que fent cabòries per veure què podríem posar per il·lustrar aquest dia, passejant per Can Parrisco, a Pòrtol (Mallorca), em trob amb el nom d’aquesta casa. Seria un bon joc, vaig pensar, treure el 314 a partir dels nombres que hi apareixen. Però no me’n vaig sortir. De manera què vaig tirar per la via fàcil i vaig pensar: si la suma dels dos nombres de la casa és 274, en falten 40 per arribar al 314. Prendràs el libro de las matemàticas de Clifford Pickover i miraràs quina efemèrides correspon a fa 40 anys. I... sorpresa! La primera calculadora científica.

Ja hem parlat d’aquest magnífic llibre altres vegades. Uns textos de divulgació molt ben documentats, i una bona imatge a la dreta. I si miram bé la imatge...

Quin nombre més adient per destacar la pantalla d’una calculadora científica? Nou xifres decimals ben arrodonides.

2 Missatges

  • Demà, 3/14 dia de $ \pi $ Le 14 de març de 2012 à 08:14, per  smargeli

    Potser a CAN podríem també descobrir una aproximació a pi canviant cada lletra per la seva posició numèrica, com a residus de mòdul 10 que no sé si es diu així... que jo no sóc de mates. :-) A primària diríem "per la xifra de les unitats".
    Bon dia de... pi-pi-pi-pi...

    Respondre a aquest missatge

Respondre a aquest article